oktatás

2020.06.09. 14:25

Többféle képesítést szerezhetnek a rabok a kalocsai börtönben

Pótvizsgát tettek a napokban a női szabónak tanuló fogvatartottak a Kalocsai Fegyház és Börtönben. Az intézményben nem csak OKJ-s végzettséget adó képzések zajlanak, a szorgalmas rabok le is érettségizhetnek.

Gábor János

Vizsgázó fogvatartottak a Kalocsai Fegyház és Börtönben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A nőiszabó-képzésben részt vevő fogvatartottakra is vizsgák vártak májusban, pontosabban pótvizsgák, derült ki a Kalocsai Fegyház és Börtön honlapján a napokban megjelent közleményből. Azok a tanulók ragadtak tollat a május végén tartott felmérésen, akiknek korábban, februárban nem sikerült letenni az elméleti ismereteket számon kérő vizsgát.

A szakmai tanfolyam most kollokváló résztvevői a gyakorlati részt már teljesítették, tehát ha ezen a vizsgán is átmennek, OKJ-s végzettséget adó, nőiszabó-képzettséget szereznek, áll a cikkben. Ezt a szakmai tanfolyamot a Bajai Szakképzési Centrum indította az intézetben, három évvel ezelőtt.

A fogvatartottak számára egyébként hamarosan más tanulmányi lehetőségek is nyílnak. Amint azt korábban lapunk megírta, július közepéig több száz millió forintos felújítás alatt áll az intézet konyhája, és a fejlesztést úgy végzik, hogy – az intézet önellátásának megvalósítása mellett – alkalmas legyen szakács- és felszolgálóképzés indítására, amivel tovább bővülne a rácsok mögött megszerezhető szakmák száma. A női fegyház és börtönben az általános, illetve a középiskolai tanulmányokat szintén el lehet végezni, majd érettségi bizonyítványt is lehet szerezni. Ebben a tanévben – az iskolákhoz hasonlóan digitális munkarendben – 73 fogvatartott vesz részt általános iskolai, 77 pedig középiskolai oktatásban.

Mindezeken felül, egy programnak köszönhetően, kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozásokat is tartanak Fogvatartottak reintegrációja címmel. A háromszor harminc órás, jelenleg nyolc fővel zajló turnusokat egy tanácsadó vezeti, a célja pedig az önismereti és a kommunikációs készségek fejlesztése, valamint a drogprevenció. Ezeket az ismereteket – a program címével ellentétben – nem feltétlenül csak azután tudják hasznosítani, hogy szabadlábra kerülnek, hiszen a börtön falain belül is fontos a társas kapcsolatok fejlesztése.

Vizsgázó fogvatartottak a Kalocsai Fegyház és Börtönben
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!