JÁSZSZENTLÁSZLÓ

2018.06.22. 11:30

Hasznos tanácsokat kaptak a találkozón

A Bűnmegelőzési Tanács megyei szervezetének megalakítását kezdeményezte Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a 4-es számú választókerület polgármestereinek csütörtöki találkozóján. A jászszentlászlói tanácskozás fő témája ugyanis a bűnmegelőzés volt.

Vajda Piroska

Nagy András, Jászszentlászló polgármestere, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és dr. Hatala József, a Bűnmegelőzési Tanács elnöke a jászszentlászlói polgármesterek találkozóján 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A településvezetők negyedévente ülnek tárgyalóasztalhoz Lezsák Sándor országgyűlési képviselő invitálására, ezúttal a jászszentlászlói művelődési házban találkoztak. A honatya az elmúlt több mint két évtizedben 74 alkalommal tartott polgármesteri értekezletet. Köszöntőjében arra hívta fel a településvezetők figyelmét, hogy kapcsolatépítő lehetőségként tekintsenek ezekre a találkozókra, hiszen mindig olyan vendégeket hívnak meg, akik szaktudásukkal a települések segítségére lehetnek. A képviselő arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban választókerületének 19 települését látogatta meg, hogy egyeztessen a polgármesterekkel a jövőbeni tervekről. Körútját a napokban folytatja, június végéig minden településvezetővel szeretne találkozni. Lezsák Sándor azt is elmondta, szeptember végén nagyszabású konferenciát szerveznek a tanyákon élők biztonsága érdekében. Valamennyi érintett szakterület képviselőjét meghívják a fórumra.

Nagy András, Jászszentlászló polgármestere, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és dr. Hatala József, a Bűnmegelőzési Tanács elnöke a jászszentlászlói polgármesterek találkozóján
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

A polgármesterek hasznos tanácsokat kaphattak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló beruházásokkal kapcsolatban Fehérné dr. Holozsai Nórától, a Bács-Kiskun Megyei Államkincstár igazgatójától. Tájékoztatójából kiderült, hogy a körzetben tízmilliárd forint felhasználásával 53 projekt valósul meg. Az igazgató több problémára is felhívta a településvezetők figyelmét. Kiemelte, hogy a támogatási szerződések módosítása legtöbbször nincs kellően alátámasztva. Hangsúlyozta, hogy a jövőben az önkormányzatok helyszíni ellenőrzésekre is számíthatnak. Azt is elmondta, már elérhető a 2019. évi költségvetési törvényjavaslat, amelyet érdemes a polgármestereknek áttekinteniük.

Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés képviselője arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy két héten belül várható döntés a konyha- és piacfejlesztéseket támogató pályázatokról, és hogy a jövőben is folytatódik a tanyafejlesztési program.

Nyolc év alatt a felére csökkent a bűncselekmények száma

A bűnözés ellen csak társadalmi összefogással lehet fellépni – fogalmazott dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a polgármesterek találkozóján. Elmondta, 2010 óta felére csökkent a bűncselekmények száma hazánkban, amiben a megelőzésnek is fontos szerepe volt. A tanács megalkotta a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiát, amely 2023-ig határozza meg a bűnmegelőzési feladatokat. Ennek megvalósításához a kormány jelentős támogatást biztosít, a befizetett közigazgatási bírságok négy százalékát. Ez éves szinten minimum hétszázmillió forintot jelent. Ebből a keretből támogatják a civil szervezetek bűnmegelőzési programjait is. Idén 105 pályázat érkezett be a tanácshoz – részletezte Hatala József. Az elnök szerint ez azt is jelzi, hogy a társadalom érzi, mennyire fontos napjainkban a bűnmegelőzés.

A Bűnmegelőzési Stratégia egyik fő területe az ifjúságvédelem. A Kortárs segítőprogram és a Legyen más a szenvedélyed című program során olyan információkkal szeretnék ellátni a fiatalokat, melyek ismerete megakadályozza, hogy bűnelkövetőkké vagy áldozatokká váljanak. Ugyanilyen fontos az időskorúak védelme és az elítéltek társadalomba való visszailleszkedésének segítése is – tette hozzá Hatala József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!