Vezető hírek

2018.04.29. 20:00

Szalkszentmártonban találkoztak a Petőfi-kultusz ápolói

Szalkszentmárton adott otthont a hétvégén az Országos Petőfi Sándor Társaság 32. Petőfi-emlékhelyek nemzetközi találkozójának és az idei évi közgyűlésének. A rendezvény keretében tartották meg a Tájházak Napja központi megnyitóját is.

Gulyás Sándor

A vendégeket Káposztás Tibor, a házigazda település polgármestere köszöntötte a költő nevét viselő emlékház udvarán megtartott megnyitó ünnepségen. A község vezetője beszédében bemutatta azt a helyet, ahol Petőfi Sándor másfél évet töltött el, és írt 112 verset, két drámát, és egy regényt, amire ma is büszke a falu lakossága.

 

Hatodik alkalommal rendezi meg a Szent György napjához legközelebb eső szombaton a Magyarországi Tájházak Szövetsége a Tájházak Napját. A program egyre népszerűbb, mivel az idén már hatvankilenc település tájháza tárta ki kapuit a látogatók előtt – mondta el megnyitójában dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke, majd hozzá tette: Bízik abban, hogy a helyi közösségek minél több helyen érzik fontosnak saját múltjuk ápolását, és csatlakoznak a kezdeményezéshez.

–Ki kell használni minden olyan alkalmat, ahol a hagyomány és a nemzeti költészet találkozhat, hiszen nemzeti öntudatunk versekben, dalokban, történelmi emlékekben, emlékhelyekben, természetes módon kapcsolódnak össze. A magyar költészet, népdalkultúránk összessége alkotja nemzeti önazonosságtudatunk gerincét, amit tudatosan kell ápolni és átörökíteni az ifjú nemzedék számára. A mi felelősségünk, hogy mit mondunk el a gyermekeknek múltunkról, mennyire vagyunk képesek korszerű módon elmondani, amit fontosnak tartunk – fogalmazott Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Beszédében felhívta a résztevők figyelmét a 2023-as évre, Petőfi születésének 200 évfordulójára, arra kérve a jelenlévőket, hogy próbáljanak meg előre rákészülni, okosan átgondolva előkészíteni a jeles eseményt.

Azért hívtuk életre az emlékhelyek találkozóját, hogy a Petőfi kultusz ápolói megismerjék egymás munkáját, a lehetőségeket, és ötleteket kapjanak. Tájékozódjanak a Petőfi kutatás legfrissebb eredményeiről, a helyi érdekességekről, tudomást szerezzenek a kiemelkedően fontos helyszínekről, kapcsolatot építsenek egymással, hogy legyen egy tudatos hálózata a költő emlékének – fogalmazta meg a rendezvény célját Kispálné Dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke, a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, a rendezvény főszervezője.

Az idei konferencia fő témája Petőfi Sándor Felhők című versciklusa volt, a különleges csokor legfőbb érdekessége, hogy jóval megelőzte korát. Előadásokat hallgathattak meg a résztvevők a költő haláláról, kedvenc ételeiről és a szalkszentmártoni Petőfi értékekről is. Az Országos Petőfi Sándor Társaság közgyűlése után a tagok megismerkedhettek a település nevezetességeivel, majd koszorút helyeztek el a szalkszentmártoni Petőfi emlékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!