Műanyagmentesen

Vajda Piroska

Szombaton az év hetedik hónapjába, júliusba lépünk. A nyár második hava nemcsak névadójáról, Julius Caesarról híres, több jeles évforduló, ünnep és világnap van ebben a hónapban. Kiemelném rögtön az elsejei Semmelweis-napot, a magyar egészségügy napját, de júliusban van a csók és a csokoládé világnapja is.

Júliushoz kapcsolódik az a környezetvédelmi akció is, amelyet a Plastic Free Foundation indított útjára. A műanyagmentes júliushoz már 170 ország csatlakozott, köztük hazánk is. A közel egy évtizede elindított kihívás célja, hogy a résztvevők egy hónapon át mondjanak nemet az egyszerhasználatos műanyagokra. Hogy miért? Mert egyes felmérések szerint évente 300 millió tonna műanyag hulladékot termelünk, és ennek minimum 50 százaléka egyszerhasználatos műanyag, amely több száz év alatt sem képes lebomlani.

Ha csatlakozunk a kihíváshoz, jelentősen csökkenthetjük a plasztiklábnyomunkat. Bár szinte lehetetlen műanyagmentesen élni, de érdemes megpróbálni. Tapasztalataim szerint az egyszerhasználatos műanyagokat kis odafigyeléssel viszonylag könnyen száműzhetjük az életünkből. Mi már rég nem használunk szívószálat és műanyag poharat. Ha bevásárolni megyünk, viszünk magunkkal kosarat, textil zsákokat. Nem veszünk PET-palackos üdítőt és ásványvizet, helyette mindenkinek van saját kulacsa, amit csapvízzel töltünk meg. És egy szódagépet is beszereztünk. Soha nem veszünk ünnepekre, bulikra egyszerhasználatos tányérokat, evőeszközöket és poharakat sem. A piacon, még ha felajánlják, akkor sem fogadom el a műanyag szatyrot vagy zacskót. Számomra nem jelent problémát, ha a kosaramba ömlesztve kerül a hagyma, a krumpli és egyéb zöldség.

Bár még mindig messze vagyunk az ideálistól, de szerencsére egyre több olyan üzlet nyílik hazánkban is, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni. A saját edényeinkbe tölthetjük az olajat, a kávét, a babot, a tésztát és még nagyon sok mindent. Minden erőfeszítésünk ellenére még így sok műanyag kerül a háztartásunkba. Ezeket azonban szelektíven gyűjtjük, hogy újrahasznosíthassák.

A környezetvédelmi kihívás elindítói abban bíznak, hogy az egyhónapos kihívás alatt szokássá válik a műanyagmentesség, és egyre többen folyatják augusztusban, szeptemberben és az év minden napján.