Méltatlan

Mester-Horváth Nikolett

Többször írtam már arról, hogy milyen kegyetlenné, a szemtől szemben állás hiánya miatt mennyire rombolóvá vált a közösségi oldalak nyújtotta kommentelési lehetőség. Mióta pedig tudható, hogy Suhajda Szilárd hegymászó már sosem tér haza a Mount Everestről, egészen megdöbbentő indulatokat és végtelen tapintatlanságot tapasztalok.

A nyakamat tenném rá, ha bármelyik éles, kritikus, rossz indulatú hozzászólás írója ott állna Suhajda Szilárd felesége vagy épp kisfia előtt, nem jönnének a szájára azok a szavak, amiket lehet, hogy gondolkodás nélkül pötyögött le az okostelefonja vagy a laptopja billentyűzetén. Egyszerű oka van ennek: szembesülni egy megtört ember arcával, a legtöbbünket megtorpanásra sarkall, már ami a bántó megjegyzések kimondását illeti. Bármennyire is eltérően gondolkodunk, mások gyászát tiszteletben kell tartanunk.

Jómagam sem tudok feltétlen azonosulni a hegymászó(k) életmódjával, gondolkodásával, de meg sem fordul a fejemben, hogy az interneten nyilvánítsak bántó, számon kérő, ítélkező véleményt, miközben pontosan tudható, hogy egy fiatal nő és egy kisgyermek épp életük legmélyebb időszakában próbálnak túlélni. Beszélhetünk erről egymás között, családtagokkal, baráti, haveri vagy munkahelyi közösségekben, de ha nem tudunk szívből részvétet nyilvánítani, inkább maradjunk csendben az online térben.

Egy házasság két ember szövetsége, egy család pedig a benne élőké, nem tartoznak elszámolni valóval egyikünk felé sem. Fogalmunk sincs, milyen párbeszéd zajlott közöttük az expedíció előtt vagy közben, és nincs jogunk bírálni azt, hogy az ő szövetségük milyen szabályok mentén működött. Elmondhatatlanul méltatlan bármelyikünktől, főleg azoktól, akik kicsit sem ismerjük ezt a családot, hogy az online térben, nyilvánosan tapossunk bele a gyászolókba, megadva ezzel az esélyt arra, hogy az érintettek is olvassák ezeket a szavakat életük legmegrázóbb napjain. Egyszerűen ez nem fér bele semmilyen körülmények között. Gondoljuk csak bele, mennyire elmélyítheti és megnehezítheti ez az amúgy is pokoli nehéz érzelmekkel való megbirkózást.