Fejszámolás

Gulyás Sándor

Tegnap beugrottam az egyik közeli nagyáruházba. Siettem, bár soknak tűnt a fizetendő összeg, nem néztem át aprólékosan a blokkot. A kocsiba beszállva azonban azon morfondíroztam, hogy mely termékek ára mehetett fel ilyen gyorsan. Bevásárlókörutamról hazaérve elővettem a számlát. Összeadva a tételeket, rá kellett jönnöm, sajnos nem első ízben, hogy bizony engem jól átvertek. A pénztáros több kisebb tételt is többször ütött be, gondolom nem véletlenül. Igaz nem hagytam ott apróban egy ház árát, de sok kicsi sokra megy.

Mérgemben jó ideig gondolkodtam azon, miként lehetne megakadályozni, hogy ismét csőbe húzzanak. A legkézenfekvőbb módszernek a fejszámolás bizonyult. Az ötletet, abban a tudatban, hogy matematikából mindig gyenge voltam, majdhogynem elvetettem. Utánaolvasva a dolognak, felcsillant bennem a remény fénye. Kiderült, hogy a fejszámolás nem ördöngösség, bárki elsajátíthatja. Kitartás kell, hogy megtanuljuk azokat a stratégiákat, melyek segítségével akár a nagy számokkal is könnyedén elboldogulunk. Elég néhány módszert magunkévá tenni, hogy megkapjuk a végeredményt.

Elhatároztam, gőzerővel fogok neki a tanulásnak, a memóriám, logikám és matematikai készségem fejlesztéséhez. Remélem, a gyakorlás meghozza a gyümölcsét. Rövidesen az új ismeretekkel felvértezve, nyugodt szívvel állhatok a pénztárhoz, abban reménykedve, hogy most már ilyen módon nem tudnak átverni.