Jegyzet

2023.04.11. 10:15

Szívből élni

Márton Anna

A rosetói rejtélyről olvastam a minap. Arról a dél-olaszországi szegény városról, ahol márványt bányásztak. Az 1880-as években több rosetói férfi kivándorolt Amerikába, és ugyanabban a városban telepedtek le. Mivel egyre jobban ment a soruk, az otthoniak közül egyre többen mentek ki és települtek le szintén azon a helyen. Felvásárolták a környék sziklás részeit, és építettek egy szép európai városkát, olyat, amilyet Olaszországban hagytak.

A település érdekessége az, hogy volt egy dr. Wolf nevű belgyógyász, professzor aki egy alkalommal odalátogatott. A helyi háziorvos elmesélte neki, hogy a településen évek óta nincs szívbeteg ember, senkit nem látott meghalni szívproblémák miatt. A professzor nem akart hinni a fülének, mert akkoriban az 1950-es években Amerikában a férfiak nagy számban haltak meg szívinfarktusban, olyan volt, mint egy járvány. A professzor kutatni kezdte, hogy vajon mi a titka a rosetói embereknek.

Megvizsgáltak mindenkit, valóban senkinek nem volt szívbaja és korábban sem halt meg senki szívproblémák miatt. A kutató kezdetben arra gondolt, hogy biztos az olasz mediterrán étrend lehet az oka, de kiderült, hogy az emberek nem olasz étrenden éltek, helyette zsírosabban táplálkoztak, nem sportoltak, dohányoztak és elhízottak is voltak. Szívbetegeket azonban nem talált a kutató.

Arra a következtetésre jutott, hogy Roseto titka éppen maga a városka. Nincs olyan, hogy idegen, mindenki ismeri a másikat, barátok, együtt töltik a délutánjaikat, szabadnapjaikat. Együtt főznek, sütnek a családok, a barátok. Mindenkinek van egy jó szava a másikhoz. A kétezer főt számláló településen összesen 22 szervezet működött. Mindenki tartozott egy vagy több szervezethez, nagyon sok tevékenységet folytattak közösen. Nem tettek különbséget a szegények és a gazdagok között, illetve csak olaszul beszéltek. A professzor rájött arra, hogy elhozták a dél-olaszországi szokásokat, szívből éltek, és ilyenek voltak az emberi kapcsolataik is.

Az egymással való békés kapcsolat és barátság, a szeretet az egészségük forrása. Jó lenne Rosetót kialakítani az egész világon, de legalább a szűk környezetünkben.

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában