Vélem-én

2016.12.31. 16:57

Számvetés

Tervekkel tele a padlás, jöhet az új esztendő!

Popovics Zsuzsanna

Pszichológusok, coach-ok mondják: az év végi számvetés jó alkalom a rendtevésre külső és belső dolgaink között. Például érdemes kiüríteni a nem kis részben haszontalan holmikkal teletömött asztalfiókunkat, ruhásszekrényünket, garázsunkat. Az új év az új lehetőségek ideje, de minden új dolognak és meglátásnak szüksége van térre és levegőre, különben be sem férne a megszokottan medrű életünkbe.

A párommal harmadik éve vesszük elő ilyentájt az egy éve közösen készített évtervünket, és vetjük össze azzal, amit ténylegesen megéltünk, megvalósítottunk. Emlékezünk örömeinkre, veszteségeinkre, számba vesszük a rendben elvégzett, kipipált teendőinket. Külön lapot kapnak a váratlanul bekövetkezett események, a nem tervezett kirándulások, az élet hozta meglepik vagy kényszermegoldások.

Mire szolgál egy ilyen tervleltár? Mi azt tapasztaltunk, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, mi mindennek jártunk utána, mi mindent alkottunk, vittünk előbbre az eltelt esztendőben. Ha tudatosan visszaemlékszünk a korábbi céljainkra, mára elért dolgainkra, még az is eszünkbe juthat, hogy van mire büszkének lennünk. Hiszen nem lajhárkodtunk, van kézzelfogható eredménye, hozadéka annak, hogy nap mint nap volt tennivalónk, amit tehetségünkhöz mérten igyekeztünk rendben elvégezni.

Évértékelő lajstromunkban mindig találunk olyasmit is, amit bár elterveztünk, de valahogy nem tudtuk véghezvinni. Ezekből néhányat átütemezünk a következő évre, néhányról pedig kiderül: lehet nélkülük élni, ha nem jött össze, hát nem is volt olyan fontos. A lekönyvelt hónapok és tételek után pedig már a jövőbe nézünk. Tervekkel tele a padlás, jöhet az új esztendő!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában