Vélem-én

2016.12.29. 14:51

Négyszáz forint

Négyszáz forint. (Élet)szituációtól, anyagi helyzettől és a megvásárlandó dologtól is függ, sok vagy kevés.

Hraskó István

Egy hajléktalannak a túlélés esélyét jelentheti két, tenyerébe ejtett lánchidas érme, amelyből pár zsömlét és néhány szelet szalámit tud venni. Hétéves kislányomnak hatalmas, pénztárcájában féltve őrzendő kincs, amelyet egy vágyott babára tesz félre. Nekem apró, de ha sok kicsi összejön, az már kisegít. Megint másoknak, például sikeres üzletembereknek, sztársportolóknak vagy ünnepelt zenészeknek pedig semmiség, egy perc alatt többet keresnek.

Mindezen akkor gondolkodtam el, amikor egy úr felháborodottan hívta szerkesztőségünket és kikérte magának: nem is ingyenes Kecskeméten a nyugdíjasok parkolóbérlete, fizetni kell érte! Egyébként valóban így van: havi 400 forintba kerül. Nemrég el is magyarázta nekem a városrendészet vezetője, miért kérik a szerinte jelképes összeget. Egyrészt a bérlet legyártatását fedezi, emellett belekalkulálják kollégáinak munkadíját is. Hiszen ahhoz, hogy meggyőződjenek egy autó jogos díjmentességéről, azért ellenőrizniük kell, a szélvédő alatt ott van-e a plasztiklap. A 400 forintból egyébként tíz plusz tíz százalék kedvezményt kap, aki minimum fél évre egyben kifizeti a költségtérítést, és Kecskemét Kártyával rendelkezik.

Azt hiszem, megértő vagyok mások problémái iránt, és nem szoktam idegen zsebekben turkálni, de úgy vélem: aki autót tart fenn, autóval közlekedik, ennyit talán még bele tud kalkulálni a havi büdzsébe. Főleg ha cserébe az egész városban bárhol parkolhat, amit a nem nyugdíjasok amúgy harmincszoros áron, havi 12 ezer forintért tehetnek meg.

 

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!