Vélem-én

2016.12.27. 11:18

Fekete pont

Volt egy pillanat amikor azt éreztem, idén nem szeretnék karácsonyt.

Vajda Piroska

Semmi nem úgy alakult, ahogy elterveztem. Azt gondoltam, rossz háziasszony vagyok, mert nem volt időm mézeskalácsot és bejglit sütni. Pénteken és szombaton még a bevásárlólistám utolsó darabajiért rohangáltam. Egyre közeledett a szenteste, de belülről az elcsendesedés helyett az idegeskedés feszített. Egyáltalán nem volt ünnepi hangulatom. Miközben arra koncentráltam, hogy minden tökéletes legyen, nem láttam a fától az erdőt.

Mint ahogy azok a diákok sem, akiket tanáruk egy meglepetés teszt kitöltésére kért fel. Mindenki kapott egy hófehér lapot, amelyen kérdések helyett csupán egy fekete pont volt, pontosan a lap közepén. A professzor arra kérte a diákokat, hogy írják le, mit látnak. A tanulók összezavarodtak, nem értették a feladatot, de hozzáláttak. Az óra végén a professzor összeszedte a teszteket, majd mindegyiket hangosan felolvasta. Minden tanuló, kivétel nélkül a fekete pontot kezdte el magyarázni, azt találgatták, miért lehet a lap középen. Végül a professzor elkezdte magyarázatot: senki nem írt a papír fehér részéről, mindenki a fekete pontra koncentrált. Az életünkben ugyanez történik. Mindig csak a fekete pontra – a problémáinkra, csalódásainkra, pénzhiányra, betegségre – összpontosítunk. Közben pedig észre sem vesszük a lap, vagyis az életünk sokkal nagyobb, fehér oldalát.

Szenteste a gyerekek pásztorjátékát elnézve, az angyalok kórusát hallgatva, velük együtt ünnepelve, mégis megszületett bennem a csoda. Köztük értettem meg, hogy én is csak a fekete pontra koncentráltam, ahelyett, hogy az általam tökéletesnek vélt ünnep képén változtatnék, hiszen mézeskalács és bejgli nélkül is lehet ünnepelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában