Vélem-én

2016.09.05. 14:13

Lutri

Használt autót vásárolni lutri: soha nem lehet benne biztos az ember, hogy nem tekerték-e vissza a kilométer-számlálót.

Pocsaji Richárd

Hogy ténylegesen hány felkínált használt kocsival történik ez meg, azt igazából senki nem tudja: tíztől kilencven (!) százalékig szólnak az erre vonatkozó tippek.
Ismerősöm kinézett magának egy, állítólag 120 ezer kilométert futott kocsit, s a vétel előtt kiharcolta, hogy megmutathassa autószerelőjének. Aztán persze kiderült, hogy már a dupláját lefutotta a járgány, trükközött az eladó. Amikor ezt számon kérte rajta, még ő volt megsértődve, mondván „Mi ebben az olyan nagy ügy?!”

Természetesen nem ő az egyetlen, aki így járt. A Népszabadság cikke szerint tízéves autóját cserélte újra egy ügyfél a márkakereskedésben, ahol beszámították 417 ezer kilométert futott kocsiját. Ezt aztán 800 ezer forintért továbbadták, majd néhány hét múlva ugyanazt az autót már 1 millió 199 ezer forintért hirdették 163 ezer kilométeres óraállással. Az ügyfél erre kilométerszámláló-műszer által jelzett érték meghamisítására hivatkozva feljelentést tett a rendőrségen. Ám egyelőre nem történt semmi, a hatóságok nem nagyon tudják, mit kezdjenek ezzel az üggyel.

A használt autók bizniszében persze nem csak az eladók, hanem a dealerek is próbálnak előnyt nyerni: tipikus példa egy feladott hirdetésnél, hogy csörög a telefon XY autókereskedésből: „Hozd el a kocsidat hozzánk, akár 200-300 kilométerre, s mi tutira megvesszük.” Mondani sem kell, a helyszínen a vételár már jóval alacsonyabb, mint amiben az eladó előzetesen reménykedett, de az asztalra letett készpénz csábító, s ha már ennyit utazott, miért hagyná veszni a lehetőséget? Aztán persze pár nap múlva már drágábban, kívül-belül makulátlanul kint áll a kereskedés autópiacán a négykerekű - nagy valószínűséggel jóval kevesebb futott kilométerrel…

Hogy akkor mégis miben bízhatunk autóvásárláskor? A szerencsénkben, de érdemes a gépjárműadat-lekérdezőben is rendszám alapján utánanézni az adatoknak, ez ma már az interneten megoldható. Leginkább persze egy ismerős autószerelő segíthet, aki felfedezi a turpisságokat. Másképp könnyen előfordulhat, hogy a középkorúként megvásárolt autónkról kiderül, megette már kenyere (benzine) javát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában