Vélem-én

2016.05.11. 13:38

Nők a volánnál

Megdőlt egy több évtizedes téveszme: a KSH friss adatai szerint a nők bizony jobban vezetnek, mint a férfiak.

Pocsaji Richárd

A hölgyek aránya a jogosítvánnyal rendelkezők esetében 40 százalék, mégis csak a balesetek 22 százalékáért felelősek. A nők lassabban és körültekintőbben vezetnek, jobban ügyelnek a közlekedésbiztonságra.
Nehéz a fenti tényekkel vitatkozni, még akkor is, ha – sok más férfihoz hasonlóan – nekem is vannak előítéleteim az utakon. Ha például lassabban fordul be előttem egy autó, vagy éppen valamiért bénázik a sofőr, netalántán nehezen parkol be, mély megelégedettséggel közlöm, amikor látom, hogy a szebbik nem képviselője ül a volán mögött: ,,Tudtam, hogy nő!” Nem szívesen adom át a volánt a feleségemnek sem, aki pedig amúgy kiválóan vezet, de ő sem ül a kormánykerék mögé boldogan mellettem, hiszen a kommentálás szinte folyamatos. „Ne menj már ki annyira a szélére!” „Miért nem előzöd már meg?! „Húú, ilyen szoros előzéseket ne csinálj!” ,,Kapcsolj már át hármasba, ne pörgesd a motort!” ,,Miért hajtasz ilyen gyorsan?!” Ismerősök ezek a gondolatok? S a sort még hosszasan lehetne folytatni, hasonló mondatok – gyanítom –, számos házaspár között elhangzanak.

Egy sokat vezető hölgy ismerősöm szerint őt semmi más nem nyomasztja a volán mögött, kizárólag a türelmetlen férfiak. ,,Ha a pasik nem hinnék azt, hogy ők az aszfalt urai, sokkal kevesebb lenne a baleset” – dörgölte az orrom alá, s a fenti tények is őt igazolják. Lehet, hogy mégis ideje átadnunk a vezető pozíciót a nőknek és csendben üljünk az anyósülésen? Na ne már! Különben is, ezt a felmérést tuti, hogy nők készítették...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!