Vélem-én

2016.04.18. 21:15

Hét perc

Nem vagyok egy számítógépes zseni, de még rajtam sem fogna ki, ha desinger drogot szeretnék rendelni a neten.

Vajda Piroska

Rövid böngészés után több oldalt is találtam, ahol pszichoaktív anyagokat kínálnak. Márpedig ha nekem sikerülhet, akkor miért ne sikerülne a Z generációnak, akik beleszülettek a digitális technológiák világába. Akik számára elképzelhetetlen az élet a digitális kommunikációs eszközök nélkül. De sajnos már ott tartunk, hogy rendelni sem kell, a terjesztők gondoskodnak arról, hogy a kábítószer egyszerűen és olcsón eljusson a fiatalokhoz. A szülők pedig észre sem veszik, hogy baj van, vagy csak későn. Nem csoda, hiszen egy felmérés szerint hazánkban a szülők mindössze 7 percet beszélgetnek gyermekeikkel naponta. Ebbe a néhány percbe csak a legalapvetőbb kérdések és válaszok férnek bele. A lelki problémákra már nem jut idő. Így egyre több az elkeseredett, önbizalomhiánnyal küzdő gyermek, akiket könnyen rá lehet venni a hangulatjavító szerek, drogok fogyasztására. Ennek szeretnének gátat szabni a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkatársai, akik úgynevezett kortárs segítő programot indítottak, abban bízva, hogy a témába felkészített fiatalok hatékonyabban tudnak segíteni egymásnak. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy baj esetén a gyerekek hamarabb kérnek segítséget kortársaiktól.

Ám hiába a hatóságok küzdelme, ha a fiatalok mögött nincs biztonságot adó családi háttér. Mert ahogy azt dr. Bagdy Emőke szakpszichológus is állítja: az elmúlt évtizedekben fellazultak életünk cölöpei, az érzelmi biztonságunk tartóoszlopai: a család és a házasság. És ha az alapok nem biztosak, akkor a lélek alapvető biztonsága is megrendül. Főként a gyerekeké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!