Vélem-én

2016.02.15. 09:31

Válaszra várva

Kik ezek? Honnan jöttek? Mit akarnak? Többször merültek fel ezek a kérdések bennem a kavicsokkal egyenruhásokra támadó migránsok halasi perei alatt.

Tapodi Kálmán

Szírek, afgánok, irakiak, palesztinok? A személyi azonosságuk megállapíthatatlan, irataik nincsenek. Már akadt olyan is, aki állította, hogy ő kubai.

Néztem a bíróság előtt álló bilincsbe vert fiatal férfiakat, semmi különleges nem volt rajtuk, bármikor elsétálhatnának mellettünk az utcán. Átlagos ruházat, néhányuk haja divatosra formázott, lábbelijeiken semmi nyoma a hónapok óta tartó, viszontagságos vándorlásnak. A magát focistának valló fiú lábán vadonatúj, márkás sportcipő, de ránézésre is megállapítható, nem ő lesz az új C. Ronaldo.

Többségük már bánta a murvadobálást, ami feléjük természetes véleménynyilvánítási forma. Egy svédországi szurkálás kapcsán elhangzott: a migránsok gyakran „késsel rendezik el” egymás közötti konfliktusaikat. Halason nem volt bicska, puszta kézzel mentek ölre az internethasználat miatt. A balhézókat szétválasztó, jogszerű rendőri beavatkozást követően, a történet pillanatok alatt átcsapott tömeges lázongásba. A „nem ismerjük az itteni törvényeket” gyengécske érvelés volt tettükre, de ha mi sértenénk meg az ő előírásaikat, aligha részesülnénk hasonló bírósági eljárásban.

Európát időközben egyre nagyobb számban özönlik el az idegenek. A határzár sem állította meg, csak másfelé terelte őket. A magyar kerítés nem tökéletes akadály: csak januárban 770 esetben mászták meg… Tavasszal valószínűleg még többen érkezhetnek, miközben a törökök zsarolják az uniót: ha nem fizetnek nekik még többet: beindítják a szervezett „migránsfuvarozást”.
Kik ezek? Honnan jöttek? Mit akarnak? Ki állítja meg őket?

 

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!