Vélem-én

2016.02.01. 15:51

Maskarások

Már két hét sincs húshagyó keddig. Igaz, most tél sem nagyon volt, a húst meg sokan már-már kiiktatták étrendjükből.

Tapodi Kálmán

A farsang farkát érző időjárás még a madarakat és a tavaszhírnök virágokat is megtéveszti. Habár nem is olyan nagy az időzavar, ideje van a télbúcsúztatónak, és már két hét sincs húshagyó keddig. Igaz, most tél sem nagyon volt, a húst meg sokan már-már kiiktatták étrendjükből. A csirke farhát maradt „ízmondónak”, mert számukra még a részben áfacsökkentett disznóhús is megfizethetetlen maradt.

A magyar élelmiszer-gazdaság disznóságairól elszomorító adatok láthattak volna napvilágot, ha nyilvánosságra kerülhet az a tanulmány, amiben a becsült adatok szerint, 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot az ágazat szereplői által eltitkolt jövedelmek. Agrárkutatók megállapították: ipari méreteket ölt az ágazatban az áfacsalás, a feketén értékesített termékek, a fekete- és szürkefoglalkoztatás. A sertéságazatban a feketén értékesített/feldolgozott állatok számát, az állomány több mint egyharmadára becsülték.

„Mindenki tudta, csak a szaktárca nem?” – jegyezte meg minderről ironikusan egy, az ágazatban évtizedeken keresztül dolgozó szakember. Az áfában rejlő adózatlan jövedelemszerzés része lett az agráriumnak, aminek ugyan megkezdték a kifehérítését, de ki tudja, hogy meddig terjedhet a „nagymosás”?

Mulatozások, vigasságok idején persze nem illő rontani a közhangulatot epéskedéssel, meg aztán könnyen ráfoghatják az emberre – élve a miniszteri szlenggel –, hogy „túltolta a biciklit”. (A hazai viszonyokat ismerve örüljünk annak is, ha még nem lopták el a kerékpárunkat.) Talán egyszer, amikor lehullnak a maskarák és nem tiltják le a leleplező jelentéseket, az is kiderülhet, hogy kik miatt történt az egész. Addig viszont áll a bál, az álarcos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!