Vélem-én

2015.11.25. 07:03

Szalontüdő

Rántott húsos szendvics és csokiroló. Gyerekkori „utasellátós” élményeim meghatározó szereplője volt a zsemléből kilógó, méretes panírozott szelet, valamint a celofánba csomagolt kakaós ostyarúd.

Tapodi Kálmán

Bennünket még „megcsapott a mozdony füstje”, miközben hiába volt kiírva, hogy „Kihajolni veszélyes!”, amikor csak lehetett lehúzott ablaknál bámultuk a suhanó tájat. A vonatozás legtöbbször a pesti rokonok meglátogatását jelentette. Bánatunkra  csak egy-két évente kerekedett fel a család, így persze, hogy emlékezetesek maradtak ezek a csömör rudas nassolások. Nagyapám „ittasellátónak” becézte a büféket, így a halasi restiben hamarjában legörgetett egy sört az átszállásig. Az étkezőkocsi és a mozgóárus szolgáltatásait úgy emlékszem nem vettük igénybe, mert „mostaniul” szólva, ott már „húzósabbak” voltak az árak.

Amúgy szép hosszú volt az út Pesterzsébetig, habár manapság talán még lassabban ér oda a „személy”. De már nem kell sokáig türelmetlenkedni, mert csak néhány év és a síneken is működnek a magyar reformok, amik kínai tőkével zakatolnak Budapesttől a szerb fővárosig. Addig még lesz időnk nosztalgiázni a szalontüdőn, meg a zónapörköltön, amik úgy eltűntek az étlapokról, mint az állomásokról a hangulatos vasúti kisvendéglők. Egyedül a dohányfüst, ami nem hiányzik azokból az időkből, de egy interaktív vasúti múzeum „szagarchívumában” biztosan az is felidézhető lenne.

Ám hiába a költői fohász „száz vasutat ezeret”, mostanság járatokat szüntet meg vasúttársaság. A közösségi közlekedés optimálisra zsugorítása ellenére azonban még kisvasút is épül, csak az a kár, hogy nem Kecskemét és Kiskunmajsa között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!