Vélem-én

2015.10.28. 06:29

Kedves egészségünk

Vicces helyzetekkel lehetne javítani a betegek hangulatát, ami szinte fél gyógyulást jelent. Például betegre (illetve egészségesre) röhöghetnénk magunkat...

Kubatovics Tamás

Egy hete újra van első embere a magyar egészségügynek, a szívére hallgató Zombor Gábor utóda a betegigényekhez igazított rendszer kialakításának szükségességét hangsúlyozta kinevezése előtt. (Erre a fene se gondolt még!) Kért ugyan egy kis pénzt – enélkül aligha foglalhat el valaki pozíciót –, de óvatos duhajként azt is kijelentette, hogy nem a jelenlegi struktúrába kell többletforrásokat tenni, mert azzal továbbra sem lesz senki elégedett. Tehát mégsem kért, mert akkor aligha foglalhatta volna el pozícióját.

Nem meglepő, hogy olcsó, mégis hatékony gyógymód szükséges az ágazat állapotának javításához. Évtizedek óta adó-, és járulékfizető emberi erőforrás vagyok, az utóbbi években egy kicsit rákaptam az egészségügy szolgáltatásaira, akad néhány filléres ötletem. Vicces helyzetekkel lehetne javítani a betegek hangulatát, ami szinte fél gyógyulást jelent. Például betegre (illetve egészségesre) röhöghetnénk magunkat, ha a kötelező előjegyzés során 8 órára berendelt 6-8 beteg arcát láthatnánk, amikor a kopogással ajtónyitásra hergelt asszisztencia a világ legtermészetesebb dolgaként közli velük, hogy 10 óra előtt sosem érkezik – mert másik feladata miatt nem érkezhet – meg várva várt orvosuk. Esetleg a mostanában építendő stadionokba rendelőket is telepíthetnének. Így nézők is lennének a lelátókon, a magány sem rombolná a játékosok érzékeny lelkét, extra kiadással sem kellene számolni.

Ha ezek sem segítenének, akkor a minden intézményben felbukkanó, megfontolt tempóval és minden ajtó megnyitását lehetővé tevő, hatalmas kulcscsomóval közlekedő, rejtélyes asszonyságokon a sor. Ők mindenkit ismernek és mindent tudnak.

 

Ezek is érdekelhetik