Vélem-én

2015.10.13. 18:32

Hogyan boldogulnak majd?

Az egész menekültügyi mizéria arra jó, hogy elterelje a választópolgár figyelmét egy rakás belpolitikai kérdésről.

Barta Zsolt

Ezek közül talán a leglényegesebb kérdés a bebukott értékpapírokat forgalmazó cégek ügye. Az ellenzék azt mondja, hogy a kormánynak ebbe rég bele kellett volna buknia. A kormánypárti politikusok meg azzal kontrázzák ezt az állítást, hogy a jogállami apparátus dolgozik a szálak felderítésén.

Ami azonban legalább ilyen fontos, hogy egyre kevesebb gyermek látja meg a napvilágot. Bár ez ugyan nem magyar sajátosság, hanem európai probléma. Úgy tűnik, hogy a bevándorlást kezelő uniós politikusok a közel-keleti menekültek integrálásában látják a népességfogyás megállítását. A németek abban bíznak, hogy több sikeres – úgynevezett – történelmi  beillesztési folyamatot jól kezeltek már, miért ne sikerülne a mostani kérdést is megoldaniuk.

Hazai elemzők azonban kétkedve fogadják ezt a kijelentést. Azt mondják, hogy az egykori NDK-ra 2000 milliárd eurót költött Németország eddig, mégsem elégedettek a kelet-német polgárok. Elnéptelednek a keleti tartományok falvai, a gyermekszületési ráta is jelentősen zuhant. Mintha nem lenne jó ott lakni, pedig a keletieket bekebelező nyugatiak igen gavallérok voltak. A mai Magyarország egész éves termelésének a húszszorosát fordították a felzárkóztatásra. Mégsem ment. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Magyarország Brüsszelből a fentebb említett összeg alig egy százalékát kapta meg fejlesztésekre.

Ha az NDK beillesztése felemás sikerekkel járt, akkor a németek vajon a mostani bevándorlási helyzettel hogyan fognak boldogulni?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!