Vélem-én

2015.09.15. 07:48

Mit hoz a ma?

Látnokok világvége jóslatait gyakran emlegetik manapság, miközben arról sincs sejtésünk, hogy mit hoz a holnap.

Tapodi Kálmán

„A történelem ránk rúgta az ajtót” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, de azt sem sejteni, hogy 2015. szeptember 15. milyen történéseket hoz hazánk életében. Az elmúlt napokban a politikusok egymással versengve próbálták megmagyarázni a helyzetet. Mindenkinek akadt valami tuti meglátása, javaslata menekültügyben. Idehaza is úgy pufogtak a frázisok oda-vissza, mintha kampányidőszak lenne. Többeknek nem volt ezzel más célja, mint saját személyének, szervezetének „helyzetbe hozása”.

Okoskodó, kiosztó megnyilvánulásokban a vezető európai politikusok sem maradtak le, miközben „nemzetközi problémává” alakult a „magyarok okozta menekültválság”. A súlyos krízisre egyelőre senki sem tudja a megoldást, de néhol már másolják, a korábban éles kritikával illetett magyar intézkedéseket. A német-osztrák határzár után most több tízezer migráns/illegális bevándorló/menekült/szülőföldjéről elüldözött/oltalomra/jobb életre vágyó – nevezzük őket bárhogyan -, rekedhet határainkon belül. Mától kritikus tömeggel néznek szembe a határőrzők a kerítésen túl és innen.

A szigorúbb menekültügyi szabályok bevezetése még nem tudni milyen reakciókat váltanak ki, de a feszültség egyre érzékelhetőbb. Riadókészültség és riadalom van a síneknél is lezárt magyar-szerb határnál. A történelem tényleg ránk rúgta az ajtót és most valódi szakítópróba előtt állnak a déli határnál felhúzott dróthálók. Európának is döntenie kell, de ha tovább késlekedik a válasz, akkor ebből a helyzetből nem tud egyhamar kikeveredni az öreg kontinens.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!