Vélem-én

2015.09.30. 11:11

Európai klíma

A dízelbotrány egyelőre elhomályosítja az európai menekültválságot, hiszen ott dollármilliók kerültek veszélybe, amott meg csak emberi sorsok.

Tapodi Kálmán

A csaláson ért autógyártók persze kiheverik majd a dízelégéstermék okozta tőzsdei visszaeséseket és előbb talpra állnak majd, mint a rezsicsökkentést túlzásba vivő Galambos Lajos. Holott szinte felbecsülhetetlen, hogy mennyivel több káros anyagot juttattak a levegőbe az érintett konszern járművei, habár az sem lenne meglepő, ha egyre több autógyártóról derülne ki, hogy manipuláltak a környezet-, és egészségkárosító anyagok mérésénél. A levegő védelméről ugyan létezik törvény, de annak körülbelül olyan hatása van, mint a gyorstelepítésű drótakadálynak a magyar-horvát határon.

A sebtében hozott határtörvényről néhány nap alatt kiderült, hogy a kialakult helyzetben alkalmazhatatlan. A röszkei roham után a frontvonalon átterelődött a horvát határszakaszra és jobb megoldás híján, már a magyarok is beszálltak a regisztráció nélküli migránsfuvarozásba. Úgy tűnik, abban igaza lett az amerikai elnöknek: egy ország sem tudja kikerülni a migránsok áradatát éppen úgy, mint a klímaváltozást. Hogy mi váltotta ki a menekülthullámot, hosszasan magyarázgathatják a szakértők, de az igazságosztó/gonoszűző nagyhatalmak alighanem mindenütt feltűnnek majd.

Igaz, utóbbi megállapításához még szakértőnek sem kell lenni. A többit meg manipulálatlanul, testközelből láthatjuk, tapasztalhatjuk. Zajlik a kontinens megszállása, miközben Európa államainak tehetségtelen politikusai csak egymást szapulják. Arra viszont kíváncsi lennék, ha már Luxemburgot is ellepnék a migránsok, az Európai Bizottság elnöke akkor is üdvözletét küldené-e a menekülteknek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!