Vélem-én

2015.04.17. 07:16

Visszavonulót fújtak?

A fémtolvajok, ha egyszer összeállítanák a lopósok – persze teljesen értelmetlen – népszerűségi listáját, egész biztosan sereghajtóként zárnának.

Hraskó István

A fémek felfedezése és használata hatalmas lökést jelentett az emberiség fejlődésében. Korunkban azonban a rézhez, bronzhoz, vashoz való vonzódás egyeseknél mintha ellentétes hatással, korlátozott agyi működéssel járna. A fémtolvajokra gondolok, akik ha egyszer összeállítanák a lopósok – persze teljesen értelmetlen – népszerűségi listáját, egész biztosan sereghajtóként zárnának. Mert nemcsak hogy elveszik, ami a másé, de néha pár száz, pár ezer forint reményében akár emberéleteket is kockára tesznek.

Mint például az a három férfi, akik 2010-ben behatoltak a kecskeméti repülőbázis nyitott irányító házába, és három méternyi tápkábel levágásával működésképtelenné tették a vadászgépek leszállását segítő jeladót. De vélhetően az az illető sem gondolt bele tettei következményeibe, aki a Nagykőrösi utcán az üresen álló bőrkórházban egy csőelzáró leszerelésével gázszivárgást és ezzel robbanásveszélyt idézett elő. A sort folytathatnánk, hiszen az elmúlt években a sínek, síncsavarok, vasúti berendezések kábelei vagy a csatornafedők sem voltak biztonságban, és jópár köztéri szobor is barbárok áldozata lett.

Tavaly szigorították a törvényt, komoly büntetés jár az „érzékeny” fémtárgyak ellopásáért, nemcsak az enyveskezűeknek, hanem az átvevő fémkereskedőknek is. A tisztességes cégek nyilván nem kockáztatnak aprópénzért, az illegális telepek közül többet lekapcsoltak a pénzügyőrök. A rendőrség, a NAV és a MÁV szerint is javul a helyzet. Már csak annyi idealizmus kell, hogy elhiggyük: a fémtolvajok a hatóságokkal való küzdelmet feladva rendes munkát keresnek, nem pedig fűrésszel járják az erdőket.

Ezek is érdekelhetik