Vélem-én

2014.10.07. 16:27

Jó hitel, rossz hitel

A magyar ember ott tévedett, hogy azt hitte, a kerekszemű zsigulis valóságból rövid út vezet a null kilométeres nyugati autók világába.

Barta Zsolt

Örvendetes tény az, hogy nő a cégek hiteligénye. Beruházások nélkül ugyanis nincs fejlődés. Hiába a ráolvasás, a statisztikai adatok kerekítése, a különböző szlogenek imamalom szerű mormolása, ha nem épül meg egy gyárcsarnok, akkor ott nem indul semmiféle termelés. A hitelről Széchenyi István gróf értekezett még az előző évezredben. Írása, a Hitel, alapmű. Eleinknek Széchenyi idején sem volt tele az erszénye. Ezen a téren a helyzet ma is változatlan.

Igaz, az átlagember akkor a kapitalizmusról annyit tudott, mint amennyit a főnemes műveiből megértett. Pontosabban csak az érthette meg a mondatok értelmét, aki tudott olvasni, illetve érdeklődve tekintett a világra. Petőfi Sándor Pató Pál ura valószínűleg nem forgatta az arisztokrata könyvét, ő ugyanis nem volt eléggé nyitott a világra. A honfitársaink egy része simán lekörözi Patót, már ami a nyitottságot jelenti. Egy részük az előző évtizedben úgy gondolta, hogy a magyar fizetésből úgy lehet költeni, ahogy a németek teszik a saját fizetéseikből. Kreatív ötleteik megvalósításához devizaalapú, nem pedig forinthitelt vettek igénybe. Közel egy millió család törlesztési problémáinak jelentős része részben ebből adódik.

Egy autókereskedő jellemezte találóan egyszer a helyzetet:  a magyar ember ott tévedett, hogy azt hitte, a kerekszemű zsigulis valóságból rövid út vezet a null kilométeres nyugati autók világába, holott negyed annyit nem keresünk, mint egy átlag német dolgozó. Magam azonban nem vagyok pesszimista, egyre több magyar éri el a német állampolgárok szintjét, csak az a gond,hogy ők nem idehaza adóznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!