Vélem-én

2014.09.27. 07:26

Jobb veled a világ

Az ENSZ tavalyi felmérése szerint hazánk az egyik legboldogtalanabb, míg Dánia a világ legboldogabb országa.

Vajda Piroska

A World Happiness Report 2013 című dokumentum a világ 156 országát rangsorolta a lakosság boldogsága alapján: Németország a huszonhatodik, Szlovákia a negyvenhatodik, Lengyelország az ötvenegyedik, míg Magyarország a száztizedik helyen áll. Hazánkat megelőzi Mongólia, Líbia, Nigéria és Vietnam is.

A boldogság pedig tanulható – állítja Sonja Lyubomirsky, lengyel származású pszichológus és boldogságkutató. Tanulmányának hatására több mint száz településen – köztük Kiskunfélegyházán is – boldogság klubok alakultak Jobb veled a világ elnevezéssel. Bagdi Bella kezdeményezéséhez emberek százai csatlakoztak, hogy részt vegyenek a szeptemberben indult és tíz hónapon át tartó boldogságprogramban. A klubtagok minden hónap utolsó péntekén találkoznak, hogy elsajátítsanak egy-egy boldogságfokozó gyakorlatot. Első alkalommal a legfontosabb dolgot tanulhatták meg a résztvevők, mégpedig a hála beiktatását az életükbe. A foglalkozások témái közt szerepel: az optimizmus, a társas kapcsolatok boldogító ereje, a boldogító jócselekedetek, az apró örömök élvezete, az önbecsülés, önszeretet, illetve a megbocsátás gyakorlása.

A klub tagjai közt számos pedagógus is található, akik nem csak önmaguk, hanem diákjaik boldogsága miatt is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Azért, hogy amit a klubban megtanultak továbbadhassák a gyerekeknek egy boldogabb generáció reményében. De legfőképpen azért, hogy megtanítsák a diákokat arra, hogy boldogságuk független a külső tényezőktől, mert a boldogság belülről fakad!

Ezek is érdekelhetik