Vélem-én

2014.08.31. 17:36

Könnyebb a mának élni

Egy felmérés szerint a magyaroknak csupán öt százaléka gondolja azt, hogy fenn fogja tudni tartani a jelenlegi életszínvonalát a nyugdíjából.

Barta Zsolt

A megkérdezettek nagy része (47 százalék) azonban úgy gondolja, hogy egyáltalán nem fog tudni megélni idősebb korában. A felnőttek 95 százaléka pedig arra számít, hogy nyugdíjasként anyagi lemondásra kényszerül majd. Szép kilátások. Ennek ellenére hatodik éve csökken az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma. A válság kitörése előtt 1,4 millió, míg ma jó kétszázezerrel kevesebben fizetnek be a kasszákba.

Ennek persze több oka is lehet. Nincs miből félretenni. Nem bíznak az emberek a pénztárakban, mert évekkel ezelőtt az hallották a tévéből és a rádióból, hogy a pénztárak eltőzsdézték a tagok pénzét. De az is lehet, hogy sok polgár esetében hiányzik – pénzügyi kultúra híján – az a felismerés, hogy érdemes a jövőről anyagi szempontból is gondoskodni.

Úgy gondolom, hogy ez utóbbi inkább a meghatározó abban az országban, ahol emberek százezrei elhitték, hogy Kelet-európai fizetésekből osztrák színvonalon lehet költekezni. A devizahiteles problémák egy része – bár nem az egésze –  erre vezethető vissza. A nyugdíj előtakarékosság kérdése ugyan foglalkoztatja az embereket, de mivel nem közvetlen problémaként jelenik meg, sokan csak legyintenek.

Úgy tűnik, hogy ezen a területen is szükség lesz egy ugyanolyan közös negatív élményre, mint amelyet a devizahitelek törlesztésének a problémája jelent százezrek számára. Az óra ketyeg, a probléma nő pedig a megoldás kézenfekvőnek tűnik. Sokan már gondolnak a nyugdíjas éveikre, mások csak a mának élnek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!