Vélem-én

2014.04.23. 19:34

Pillantás a föld gyomrába

Jelenlegi tudásunk szerint megcsalták érzékei és korabeli műszerei Foerk Ernőt, aki 1910–11-ben végzett ásatást a kalocsai főszékesegyházban.

Páncsics Hajnalka

A neves szakember a föltárt főpapi sírhelyben talált csontokat a XII. században élt Győri Saul érseknek tulajdonította. A mostani föltáráshoz kapcsolódó vizsgálatok során azonban kiderült: a lelet kétségkívül a Szentkoronát hozó Asztrik érseké. A kalocsai főszékesegyház története roppant izgalmas. Az szinte természetes, hogy a jelenlegi nagytemplom helyén az elmúlt ezer esztendőben több templom is állt. Egy legenda – vagy összeesküvés-elmélet – szerint az első és az utolsó tájolása között azért van eltérés, mert a templomok hosszanti tengelyének metszéspontjában található az első érsek, Asztrik sírja. Hát, az nem ott volt, hanem kvázi a helyén. De a lényeg, hogy előkerült.

Bábel Balázs, Asztrik 90. utóda az érseki székben azt tervezi: az ásatások befejezése után nem mindenhol temetik vissza a földet. A nagytemplom padlójában lesznek majd üveglapokkal fedett részek, hogy a múlt látható maradhasson. Hiszem, hogy látványosságban nem lesz hiány, hiszen legutóbb 2006-ban egy kábelfektetés miatt bolygatták meg a főszékesegyház tövét. Akkor a markológép kelta sírokat hozott napvilágra. Abban az időben hallottam azt az ötletet is, hogy Kalocsa főterét kellene megkutatni. Majd az egészet lefedni, de nem ám macskakővel, hanem üveggel. A föld gyomrába pillantva az avar kortól kezdve egészen a második világháborúig végig követhető lenne a történelem.
A harcoló német katonákra nem igazán vagyok kíváncsi, de az érdekelne, hogy hová tűnt Győri Saul?

Címkék#kalocsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!