Vélem-én

2014.01.07. 19:05

„Télness” turizmus és a szocsi olimpia

A virágnyitogató napok fellendítették a belföldi turizmust. Legalábbis így nyilatkozott egy idegenforgalmi szakember az év első napjainak tapasztalatai alapján.

Tapodi Kálmán

Az adatok ilyen irányú alakulása azért is meglepő, mert a statisztikai hivatal adatai szerint: változatlanul nincs pénzük utazásra a magyaroknak.
Az elmúlt öt évben a többnapos belföldi utazások száma is tovább csökkent a korábbi évekhez képest. Az átmeneti fellendülés bizonnyal annak köszönhető, hogy az időjárás a megszokottól eltérően teljesít, így akadt most több „télness” turista a vendégváróknál.

A hazai hóhiánynak a téli sportok kedvelői és a szabadföldi növénytermesztők már aligha örülnek, de az időjárást az ő hangulatuk sem befolyásolhatja. Annak sem lehetne örvendeni, ha felénk is olyan sarkvidéki időnk lenne, mint az Egyesült Államok egyes részein, ahol még az állatkerti jegesmedvéket és pingvineket sem engedik ki a levegőre. „Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idő...” – hangzik a tévedhetetlen megállapítás a régi nótában, ami így is van rendjén.

Nem vagyok különösebben „télbarát”, ám a sporteseményeket kedvelem, legyenek azok télen, nyáron, teremben, vagy szabadban. Az időjárás alakulásánál azonban most jóval aggasztóbbak azok a hírek, melyek szerint egy hónappal a téli olimpiai játékok megnyitása előtt érkeztek Szocsiból, ahol a terrorveszély miatt harckészültségbe helyezték a biztonsági erőket. Az oroszországi olimpiai előkészületeket máris véres merényletek árnyékolták be. A lázadók nem titkolt célja a játékok megzavarása és az sem érdekli őket, hogy az ókori versengések idején hallgattak a fegyverek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!