Vélem-én

2013.07.12. 18:57

Tudják az okosságot?

Baja ma halászlében úszik. Meg boldogságban, amire elég nagy az igény mostanság.

Kubatovics Tamás

Az égieknek tetsző cselekedet a bajaiaké, amit bizonyít, hogy az időjárás sosem tette lehetetlenné az össznépi főzést. A népek pedig rendületlenül összegyűlnek július második szombatján ünnepelni, jönnek a világ minden tájáról és szegletéből. A fiesztázás belső kényszerré vált, ebben talán annak is szerepe van, hogy a test mellett az elme javát is szolgálja a bajai halászlé. Egyszerűbben szólva: a halászlétől okosodik az ember.

Ezen tétel bizonyítására akár előző soraimat, tehát saját példámat is hozhatnám, de ettől visszatart szerénységem. Inkább gyereklányaimat idézem, akik minden családi halászlézés alkalmával – tehát nem ritkán – elmondják, hogy a halakban jelentős mennyiségben található foszfor segíti az agy működését. Ezt megtanulták és nem feledik. (Ők még nem tudják, hogy a fejtörést veszélyes a végtelenségig fokozni, ezért szokásos főzés közben a gondolkodásért felelős szerv blokkolása. Erre a téma szakértői – a létudomány mindentudói – tökéletesen alkalmasnak mondják a fröccs elnevezésű védőitalt.) 

A nagy főzések elmeélesítő hatásának tárgyi bizonyítékai is vannak. Ilyen például a kövezet védelmére kifejlesztett, kihajtható lábbal szerelt alátét-tálca. Az ipari innováció mellett az ezermesterek is kiélhették magukat az évek során, sokféle taliga, huziga szolgálja a nagy pakkokkal a városközpontba betelepülő, majd onnan hajnalban fáradtan hazainduló házigazdákat. Csak arra nincs még tudományos magyarázat, hogy hajnalra miért nyúlnak meg az utcák. Talán most ez is kiderül.

Címkék#Baja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!