Vélem-én

2012.12.15. 07:54

Nem kérdés, juszt is lesz fa!

Hagynánk már a fenébe az egész macerát, fenyő nélkül is meglehetne a karácsony.

Popovics Zsuzsanna

Amikor tizenéve a szüleim tőlem kérdezték, hogy állítunk-e karácsonyfát az ünnepekre, nem is értettem a kérdést. Valahogy evidens volt, hogy a fenyőfa díszbe öltöztetése nélkül nincs ünnep. Idővel aztán nálam is bekövetkezett, hogy hagynánk már a fenébe az egész macerát, fenyő nélkül is meglehetne a karácsony.

Néhány éve én kérdeztem a lányomat, hogy vegyünk-e fát karácsonyra. Már hogyne vennénk! – kaptam válaszul. Azóta minden december közepén bepróbálkozom a „talán mégse kéne" felvetéssel, a fiatalság azonban hajthatatlan: juszt is kell fenyőfa. Mostanra eldőlt, idén is lesz karácsonyfánk. Körülnéztem hát, milyen díszeket kínálnak az üzletek. A hagyományos színes gömbök mellett kapni szarvasokat, őzeket, kismanókat, de akár a tenger élővilága is felkerülhet a fára (bár utóbbi nem egy tipikus karácsonyi motívum).

Ahogy nézelődtem a csupaszín, kommersz mütyürök között, eszembe jutott egy szentendrei régi épület, amely valódi kincsestára az ünnepi díszeknek és kellékeknek. A Hubay-ház két éve, adventkor nyílt meg, azóta ad otthont a Karácsony Kiállításnak és Szalonnak. Egész évben díjmentesen látogatható, termeiben koboldok és csengettyűk, csillagok és diótörők, muzeális értékű karácsonyfadíszekben lehet gyönyörködni. Állandó kiállításuk bemutatja az elmúlt százötven év karácsonyi ünnepek történelmét. Gyöngyből fűzött díszeik zöme felvidéki kastélyok padlásairól került a gyűjtőkhöz. Azokból az időkből, amikor a polgári családoknál fel sem merült, hogy költségkímélés címen esetleg fenyőfa nélkül ünnepeljék a karácsonyt.

Ezek is érdekelhetik