Vélem-én

2012.11.10. 07:24

Az időjárás az oka mindennek

A telet idén is felkészülten várjuk, de azért az időjárás még okozhat meglepetéseket.

Zsámbóki Dóra (Petőfi Népe)

A közútkezelő felkészült a téli hónapokra – talál meg minket minden évben a reménykeltő mondat, melyből azt vágyjuk kihallani, hogy idén télen egyszer sem fog megcsúszni az autónk a jeges, havas, latyakos aszfalton.
Aztán leesik az első hó, és mindenki azon bosszankodik, hogy felkészülnek, de valahogy sose sikerül pillanatok alatt eltüntetni a tél nyomait: az alvázat karcolja a jéggé fagyott szmötyi, a gumik kicsúsznak az autók alól, és ha véletlenül meglátunk egy munkagépet sikamlós utazásunk közben, annak biztos, hogy nincs leengedve a tolólapja.

Hóügyben a legnagyobb bölcsességet egy önkormányzati illetékestől tanultam, akit azzal a kérdéssel kerestem fel, hogy mikor kívánják eltakarítani a város utcáiról a másfél héttel ezelőtt lehullott 20 centis havat. Először lefegyverzett azzal az éles meglátással, hogy a problémát az időjárás okozza, majd közölte, hogy felesleges milliókat költeni az eltakarításra, hiszen a hó úgyis elolvad.

A közútkezelő persze máshogy áll a kérdéshez, de azt tudni kell, hogy ugyanabból a szűkösből tolják a havat, mint amiből az utakat kátyúzzák. Vagyis ha a téli munkálatokra az optimálisnál többet költenének, akkor még kevesebb jutna kátyúzásra, a nyomvályúk felmarására... Ennek hátrányait a következő zimankóban ők is, mi is megéreznénk. Most 5 centis hóréteg fölött már megkezdik a hóekézést a főutakon. Ha viszont még rosszabb állapotban lennének az aszfaltcsapásaink, akkor meg kellene emelni a határt, nehogy kárt tegyenek a közvagyonban a lesből támadó bitumenbuckák. Szóval a telet idén is felkészülten várjuk, de az időjárás azért még okozhat meglepetéseket.

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!