Vélem-én

2012.07.27. 17:06

Hol az a három?

Négy éve Peking után egy ország biggyesztette az ajkát: „csak három magyar arany az olimpiáról?”

Rajtmár István

Athén fényében, ahol még Fazekas és Annus doppingvétsége ellenére is nyolc elsőség jutott országunk elitcsapatának, némileg érthető volt a honi sportbarátok csalódottsága.

Négy esztendő múltán Londonban ma újra olimpiai aranyakért dúl a csata. Az USA Today internetes kiadásának „éremfigyelője”, az Olympic Medal Tracker Magyarországnak 16 érmet: 3 aranyat, 6 ezüstöt és 7 bronzérmet jósol.

A William Hill, a legtekintélyesebb brit fogadóiroda ennél merészebben fogalmaz: hét magyar sportolót is favoritnak tart. A bukmékerek atlétikában, úszásban és tornában egy-egy aranyat, kajak-kenuban pedig négy elsőséget jövendölnek a magyaroknak.

Egy felmérés szerint hazánk lakosságának nyolcvanszázaléka követi majd a londoni eseményeket, s a magyarok jelentős többsége hat-nyolc aranyat jósol.

Tippelünk, fogadunk, remélünk, ki-ki vérmérséklete szerint fogalmazza meg vágyait, hogy aztán a záróceremóniát követően „csak három?” elégedetlenül rázza a fejét. Mert hajlamosak vagyunk csak a győzelmet értékelni. Az ezüstért még el-elhebegünk egy elismerő szót, de az öt-hat-hetedik helyezettek nevét néhány hónappal később már talán el is feledjük.

Pedig milyen kitartó, sok lemondással járó munka eredménye legjobb sportolói közé tartozni, akár első, akár tizedik helyen is. Persze, én is szurkolok azért, hogy sok, hat-hét aranyérmet nyerjenek a mieink.
De az is igaz: ha valaki beígérné a pekingi hármat, valószínűleg most aláírnám...

Ezek is érdekelhetik