Vélem-én

2011.09.22. 16:41

A tér, az idő és a tömeg

A tér és az idő összefüggésével kapcsolatban azt mindenki megtanulta az iskolában, hogy ha jó az idő, akkor sokan vannak a téren. Ha a tömegben sok a biciklis, akkor alighanem autómentes napi felvonuláshoz van szerencsénk.

Ökrös Csaba

Mint tudjuk, azért gyűlnek össze, hogy jelezzék a többi közúti közlekedőnek, egyre inkább számolni kell velük. Az üzenet célpontjai azok a döntéshozók is, akik a közlekedési rend kialakításáért felelősek.

A tapasztalatok szerint a kerékpárosok biztonságát, a balesetmentes közlekedést az szolgálja a leginkább, ha egyre többen vétetik észre magukat településen belüli vagy helyközi biciklizőként. Ha a gépjárművezetők a mindennapokban a sok-sok kerekezőt látva megszokják, hogy nem csak az övék az úttest, ha megtanulnak együtt élni a tudattal, hogy vannak bringások, és azok nem tűnnek el a kívánságukra, akkor mindenkinek könnyebb lesz.

Az autómentes nap kerékpáros felvonulásait ugyan kritikus tömeg néven emlegetik, de ezektől elsöprő erejű változást várni kár. A közlekedési kultúra és a közlekedési szokások fokozatosan adaptálódnak a közlekedőkhöz. A szabályokról nem is beszélve.

A kerékpározók számának növekedése egyúttal azt is jelenti, hogy az autósoknak is egyre nagyobb esélyük lesz olyan biciklisekkel talállozniuk, akik betartják a szabályokat, és reakcióikkal képesek bizonyítani, hogy érzékelik a külvilágot. Egyáltalán – tudnak kerékpározni. Ez meglehetősen összetett képességhalmaz, aminek meglepő eleme például az egyensúlyérzék. Hogy ne is említsem a rutint, ami segít uralni a kerékpárt, ami anélkül csak holt tömeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!