Vélem-én

2011.09.07. 16:11

A felsőbb szintre léphet?

Előbb virágot nevelj, majd kutyát, és ha mindkettő túlélte a szereteted, akkor vállalhatsz gyermeket is – tartja a népi bölcsesség, melynek lehet némi alapja, már ha a felelősségvállalás szintjeit vesszük górcső alá.

Zsámbóki Dóra

Hogy a jánoshalmi ház udvarán sarjadt-e valaha virág a szemétkupacok alatt, arról nem szól a fáma, viszont hogy az ott élő kutyáknak, de főleg gyermekeknek sanyarú körülményeket teremtett a „balsors”, az szinte bizonyos. 

Kövezzen érte meg akárki: az én szívem az embertelen körülmények között felcseperedő gyermekek miatt hamarabb összeszorul, még akkor is, ha bájos kismacskákat boncolnak. Nem tehetnek róla, hogy senki nem mondta meg nekik, hogy nem szabad – miként a szerencsétlen jószágokat sem világosította fel senki, hogy olykor még egy gyepmesteri telepen is jobb élet vár rájuk, mint amit a felelősségteljes élethez hűtlenné lett gazdájuk valaha biztosíthatna számukra.

Kiszökni egy ilyen életből, megszabadulni attól a mentális terheltségtől, amivel már az anyatej is mérgezett, nem egyszerű. Az ilyen esetek napvilágot látása kapcsán persze sokan felhördülnek, hogy hol volt eddig a hatóság. Hát hol volt, hol nem volt, de a gyámügynek sincs varázspálcája, mellyel egy csapásra megváltoztatható lenne az emberek gondolkodása. A cél pedig ez, hiszen gyermeket egy családból kiemelni csak a legvégső esetben enged a törvény.

Bízom benne, hogy a halasi állatvédők nem csak négy kutyát mentettek meg Jánoshalmán, hanem négy gyermeket is, akiknek  – néhány otthonban töltött év után – lesz esélyük beszállni a felsőbb szintre tartó felelősségliftbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!