Vélem-én

2011.07.01. 17:04

Még egy hét gondolkodási idő

Kezdődhet az esélylatolgatás, hogy mire lesz elég a verejtékkel összegyűjtött felvételi pontszám, kinek sikerül, kinek nem bejutni idén a megpályázott egyetemi, főiskolai helyre.

Popovics Zsuzsanna

„Ha a lányom halmozottan hátrányos helyzetű lenne, ráadásul terhes is, az egy nyelvvizsga pluszpontjaival felérne a felvételin” – magyarázza egy anyuka. Hozzáteszi: bár minden pont jól jön, nem bánja, hogy momentán egyik kritériumnak sem felel meg alig húszéves gyermeke.

Sok érintett szülő egyáltalán nincs tisztában az aktuális felvételi pontszámítási szabályokkal. Ismerősöm mérnöknek készülő fia mindent önállóan intéz: elektronikusan nyújtotta be jelentkezési lapját, a héten megszerezte második középfokú nyelvvizsgáját, őseit abba se hagyta „beleszólni” hogy budapesti vagy szegedi egyetemet jelöljön meg az első helyen.

Már csak néhány napig szerezhető plusz pont az idei felsőoktatási felvételi eljáráshoz. A jelentkezőknek jövő csütörtökig van lehetőségük a sorrendmódosításra, illetve pótolhatják esetleg hiányzó dokumentumaikat, például a napokban megszerzett nyelvvizsga-bizonyítvány vagy minden egyéb, többletpontot érő dokumentum másolatát. 

Azt minden felvételi előtt álló tudta, hogy ha többletpontokra pályázik, tanulnia kell ezerrel. Aki eredményesen szerepelt valamely országos tanulmányi versenyen, csalódottan veszi tudomásul, hogy idén kisebb előnnyel indulhat a felvételin. Az országos középiskolai tanulmányi versenyek első tíz helyezettjei továbbra is 80 pontot kapnak, a 11-20. helyezésért azonban 50 helyett 40, a 21-30. helyezésért pedig 25 helyett 20 pont jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!