Vélem-én

2011.07.29. 16:34

Hódító úton a kalocsai

Ülhetnének némán és számolgathatnák a kalocsaiak, hogy hány öltéssel készül el egy szoknyára hímzett fűszerpaprika.

Szűcs Brigitta Z.

Tekintgethetnének a helyiek a dicső múltba, amikor még minden rendes háztartásban kalocsai hímzéses terítő díszítette a dohányzóasztalt, és regélhetnének órákon át arról, amikor még nem volt meghatározott a pamutfonál és a tű meg a gyűszű pártállása.Mondhatnák azt a 70-80 éves asszonyok, hogy a reuma győzött, ők nem hímeznek és hámoznak tovább. De nem mondják!

A virághímes kalocsai hónapok alatt egy csapásra olyan népszerűségi csúcsokat jár meg, amire vélhetően senki sem számított a 21. században. A kalocsai minta önmagát menedzseli. Megjelenik és sikert arat. A siker pedig másokat is sikerélmények gyűjtésére ösztönöz.

Először a budaörsi trendi anyukák indítottak lavinát a kalocsai hímzéses divatos holmikkal, divatirányzatot teremtve egy olyan hagyománynak, amit egyre nehezebben lehet megőrizni, hisz kevés olyan fiatal van, akinek továbbadható az eféle tudás.

Aztán Bánfalvi Rita, nemzetközileg is elismert ékszerész nyúlt az érseki város gyöngyszeméhez. A kalocsai virágmintából álló ékszerek változatos motívum és színvilágát a nemesfém és a drágakövek felhasználásával alkotta meg.
Most meg kiderül, hogy a McLaren versenyzői kalocsai hímzéssel díszített overallban ülnek majd autóba a hétvégi Magyar Nagydíj időmérő edzésén. A dizájn egy verseny eredményeként született. Egy magyar fiú látott fantáziát a kalocsaiban és lám, nyert.

A kalocsai minta valójában most olyan mint egy 20 évvel ezelőtt macsós, ma már „szimplán” sármos férfi, ahogy öregszik egyre vonzóbb és egyre többen akarják kihozni belőle a maximumot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!