Vélem-én

2010.12.03. 11:20

Grál-lovag a pályán

Az angolok tegnap beleharaptak a szappanba. A 2018-as futball-világbajnokság helyszínéről döntő testület megalázó szavazatszámmal dobta vissza a szigetországi pályázatot, hogy aztán Oroszországnak adja a rendezés lehetőségét.

Ökrös Csaba

A brit sajtó az elmúlt napokban sokat foglalkozott azzal, hogy melyik nemzetközi futballszövetség melyik méltósága mennyi kenőpénzhez jut pozíciója révén, és hogyan él vissza befolyásával. Ezzel persze még csak sugallni sem akarom, hogy a döntéshozók egyszerűen bosszút álltak az angolokon, mert az ilyesmi a sportdiplomáciában elképzelhetetlen. Különösen a foci világában, ahol nem lehet úgy végrehajtani még egy bedobást sem, hogy azzal ne egy Grál-lovagot találnánk el.

Az oroszokkal meg alighanem madarat lehet fogatni. Úgyis be vannak azok fagyva a tavakba. Rájuk is fért szegényekre az öröm, különösen Putyin miniszterelnökre. A közeli napokban annyi rosszat írtak szegény Oroszországról, hogy ideje volt a futballos döntéssel rehabilitálni a hatalmas köztársaságot. Egyes internetes források – eléggé el nem ítélhető módon – mindenféle alattomos kiszivárogtatással igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy a maffia és a korrupció irányítja a keleti országot. Még azt is állítani merészelték a nemtelen támadók, hogy az Egyesült Államok diplomáciáját irányítók azt hiszik, Oroszországban még a titkosszolgálat is a szervezett bűnözéssel fúj egy követ. Meg hogy Putyin lusta.

Márpedig minden oroszok miniszterelnöke tegnap nem habozott repülőre ülni, hogy megszoríthassa a futballvébé sorsáról döntők kezét. No, itt a bizonyíték, hogy egy szó sem igaz a fentiekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!