Vélem-én

2010.12.12. 20:08

Elrettentő példa kell

Kopott barna asztal. Rajta utcácskák fehér porból. Ha tetszik, ha nem ez is egy életkép a mai iskolások mindennapjaiból.

Szűcs Brigitta Z.

A fiatalok ijesztően nagy százaléka nyúlt már valamilyen drog után. De mit tehet ez ellen egy Kábítószerügyi Egyeztető Fórum? – órák óta erre keresem a választ.

Kalocsán van néhány időt, fáradtságot nem sajnáló ember, aki azért dolgozik, hogy a veszélyeztetett gyerekeken időben segítsen. A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet alapvetően azért szorgalmazta a helyi fórumok létrejöttét, hogy azok segítsenek a pedagógusoknak és a szakmai szervezeteknek abban, hogy a tervezett prevenciós előadásokon túl, mit tehetnek gyerekeik és a drogprobléma visszaszorítása érdekében.

Előkotrom középiskolás drogprevenciós "élményeimet", de ha megfeszülők se jut eszembe négynél több olyan alkalom, amikor arról beszélt nekünk egy képzett idegen hogy, miért ne nyúljunk a drogokhoz, illetve hova nyúljunk, kinek szóljunk, ha a problémáink szétfeszítenek.
 Pedig szerintem ezt nem lehet elégszer mondani. Igen! Csúnya, zokogó drogosokat kell mutogatni, ijesztgetésképpen és figyelni kell az apró jelekre. Tudom, a pedagógusok vállát tonnányi teher nyomja... Kalocsán pedig azzal is segíthetnek egy-egy elkanászodni látszó gyermeken, ha szólnak a fórumosoknak, mert ők vannak. Olykor anyu meg apu helyett is...

Ettől, persze, még nem tudok lemondani arról az elképzelésről, hogy csak akkor lesz kevesebb drogos fiatal, ha az iskolák falai között a megelőzést tantervszerűen, épp olyan komolyan veszik, mint a matematika házi feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!