Vélem-én

2010.05.26. 18:44

Nyári örömök testvériségben

A nyár rendszerint felrázza a testvérvárosokat. Előljárói küldöttségek látogatják egymást különféle ürügyekkel és örvendenek a nyárnak. Ahol kicsinylik a baráti kört, mint Kiskunfélegyházán, újabb szövetségeket kötnek, történetesen egy szlovák és egy francia településsel.

Miklay Jenő

A véletlenek hozzák tető alá az ilyen kapcsolatokat, még azt sem tudjuk, mitől testvérváros a testvérváros. De barátságosan hangzik. A szocializmusban is szőtték eme baráti hálókat, a berlini fal leomlásával  lendületbe jött a mozgalom, nem csak Európán belül köttetnek frigyek, hanem a kontinens határain túl is tart a testvérvárosiasodás. Például Kecskemét Japánban Aomori városkával testvér, Kiskőrösnek pedig a három milliós kínai Zhenjiang kínálta a rokonságot, a napokban szerződtek róla odakint.

A rossz nyelvek szerint minden testvérvárosi kapcsolat haszna kétes, de Aomori és Zhenjiang különösen gyanús. Olyan messze vannak tőlünk, hogy komolytalannak nevezhetjük őket. A testvérvárosi együttlétnek ott lehet értelme, ahol összeköt a történelem, a kultúra, legfőképpen a fiatalság, mert nem a polgármesterek lehelnek abba életet, az önkormányzati kirándulások semmit nem jelentenek.

Nálunk a testvérvárosi kapcsolatra ácsingozók inkább azt remélik, hátva összejön vele valami üzleti. Ahogy tudom, ez eddig kevésszer sikerült. Ezért hát szimplán a sorsban vigasztalódnak: a gyűlölködéssel elfoglalt emberiségből találni még együttérző barátokat.

Az a diák, aki 1989. június 5-én a pekingi forradalomban a tankoszlop elé állt a Tienanmen téren, Petőfi Szabadság, szerelem versét szavalta. Lehet, hogy sok kínai közelebb él hozzánk, mint gondolnánk.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!