Vélem-én

2009.11.26. 15:39

Ki fizesse a kirándulást?

Tilos az osztálypénz szedése. Arra sem lehet kötelezni a diákokat, hogy egyenruhát hordjanak. Ez Szabó Bence ombudsman álláspontja, ami kiverte a biztosítékot sok szülő és tanár körében.

Barta Zsolt

Hírportálunkon rövid idő alatt 74 hozzászólás érkezett az erről szóló, cikkhez. Volt aki üdvözölte az állásfoglalást, mások meg nem.

Ugye az volna az ésszerű, hogy a pedagógiai tantervben előírt programokat a sulinak kellene finanszíroznia. Ezzel nincs is gondom. A baj csak az, hogy évek óta egyre kevesebb pénz jut az iskolákra meg az óvodákra. A kormány jövőre 120 milliárdot von el az önkormányzatoktól, az intézmények örülnek, ha ki tudják fizetni a fűtésszámlákat.
Ezért is rendeznek évek óta jótékonysági iskola meg óvoda bálakat országszerte, hogy az ott befolyó pénzekből finanszírozzák mindazt, amit a pénzügyi problémákkal küszködő önkormányzatok nem tudnak fedezni.

A szülői hozzájárulás tényével már akkor szembesül az ember, amikor a gyerekeit óvodába adja. Nálunk az volt a szokás, hogy minden nap vitt valamelyik szülő 2-3 kilónyi friss gyümölcsöt zöldséget, amikor a gyümölcsnapos beosztás éppen ráesett. Társadalmi munkában festettük le a kerítést, merthogy nem volt rá pénz.

El lehet rendelni, hogy ne szedjenek osztálypénzt a sulikban, de akkor el kell felejteni az osztálykirándulásokat, a kézműves szakköröket is. Sebaj! Legyen meg az ombudsman akarata. Legfeljebb kimaradnak az osztálykirándulásokkal együtt járó kalandok a srácok életéből. Merthogy a szülők, még ha akarnák, sem finanszírozhatják ezeket, különben törvényszegést követnének el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!