türelemjáték

2018.07.03. 17:53

Kiesésbe került Svájcnak az óvatosság

Svédország 1-0-ra legyőzte Svájcot kedden az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, így a legjobb nyolc közé jutott.

Sweden's midfielder Emil Forsberg (2nd L) celebrates scoring during the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Sweden and Switzerland at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on July 3, 2018. / AFP PHOTO / Giuseppe CACACE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Giuseppe Cacace

Mindkét együttes nélkülözött játékosokat eltiltás miatt: a svéd válogatottból Sebastian Larsson, míg a svájciból a csapatkapitány Stephan Lichtsteiner és Fabian Schär hiányzott.

A svédek nyomásával és letámadásaival indult a találkozó, ezt tíz perc elteltével svájci mezőnyfölény követte. Félóra múltán Sommer mutatott be nagy védést Berg lövésénél. A lassan csordogáló játék a hajrára kissé magasabb iramúvá vált, mindkét kapunál alakultak ki helyzetek, de a svájci háló előtt Ekdal, a svéd előtt Dzemaili hibázott a befejezésnél, így gól nélkül vonulhattak szünetre a felek.

A fordulást követően is a svájciak voltak kezdeményezőbbek, vezetést azonban a skandinávok szereztek egy szerencsés találattal az addig keveset mutató és sokat hibázó Forsberg révén. A hátrányba került svájci válogatott nyomás alá helyezte ellenfele kapuját, de nem volt sok ötlete. A legnagyobb veszélyt Olsen kapujára Seferovic fejese jelentette a ráadásban, ám a svéd hálóőr biztosan hárított. A svájciak kitámadását kihasználva a svédek egy veszélyes kontra nyomán emberelőnybe kerültek. Bár a szabadrúgásból a 32. születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Toivonen nem talált be – a kapus kiöklözte a labdát -, így is a legjobb nyolc közé jutott a svéd együttes, melynek ellenfele a szombati, szamarai negyeddöntőben a Kolumbia-Anglia párharc továbbjutója lesz.

II. félidő:

66. perc: Forsberg középről, a 16-os vonaláról lövésre szánta el magát, Akanji beleért a kapu közepébe, Sommer felé tartó labdába, amely így védhetetlenül vágódott a jobb felső sarokba (1-0).

93-96. perc: Gyors svéd kontra végén Martin Olsson lábát Michael Lang koccantotta össze a 16-os vonala előtt, ezért a svájci védőt kiállította a játékvezető, aki videózást követően megváltoztatta eredeti ítéletét, és büntető helyett szabadrúgást ítélt.

Xhaka erősen gondolkozik azon, mit nem tett meg a győzelemért ezen a meccsen
Fotó: Giuseppe Cacace / AFP PHOTO

Lehet igaza volt Zlatannak, és tényleg lekerült a svédekről a teher. A világklasszis nélkül rögtön negyeddöntőbe jutottak:

Borítókép: Forsberg ünnepli gólját a társakkal

AFP PHOTO / Giuseppe Cacace

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!