"a győzelem a nap hőseié..."

2018.07.11. 11:56

Pogba a thai gyerekeknek ajánlotta a francia diadalt

A thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből több mint két hét után kiszabadult gyerekeknek ajánlotta a kedd esti, Belgium elleni elődöntős sikert Paul Pogba, az oroszországi világbajnokságon szereplő francia válogatott futballistája.

5585900 10.07.2018 France's Paul Pogba celebrate team's 1-0 victory at the World Cup semifinal soccer match between France and Belgium at the Saint Petersburg Stadium, in St.Petersburg, Russia, July 10, 2018. Vladimir Astapkovich / Sputnik

Forrás: AFP/Sputnik

Fotó: Vladimir Astapkovich

A Manchester United középpályása nem sokkal az 1-0-s győzelmet követően kitette a gyerekek képét a Twitter-oldalára és azt írta: „A győzelem a nap hőseié, szép volt fiúk, erősek vagytok”.

A tizenkét fiú – egy ifjúsági labdarúgócsapat tagjai – edzőjükkel még június 23-án rekedt a föld alatt. A csoport utolsó tagjai kedden, helyi idő szerint 17 óra 40 perckor – közép-európai idő szerint 12 óra 40 perckor – értek ki a szabadba a sikeres mentőakció végén.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábban jelezte, hogy meghívják a csapatot a döntőre, azonban egészségügyi okok miatt a fiatalok nem utazhatnak el Moszkvába.

Eközben Franciaországban ujjong a sajtó, örömünnep van az utcákon

A Belgium elleni 1-0-s sikert követően több ezer mámoros szurkoló lepte el a Champs Élysées-t, néhányan tűzijátékot is kilőttek a híres sugárút felett. A drukkerek a francia himnuszt énekelték, és azt skandálták, hogy „Döntősök vagyunk!”. A rendőrség biztonsági okokból lezárta a környező utcákat a forgalom elől.

A párizsi városháza előtt is nagy volt az öröm, a felállított kivetítőn körülbelül 20 ezren nézték a meccset, s azt, ahogy az 51. percben Samuel Umtiti befejeli a győztes találatot.

A francia sajtó sem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel, a L'Équipe azt írta, hogy a csapat „Ellenállhatatlan”, a BFMTV nevű tv-csatorna műsorvezetője pedig azt mondta:

„Ez fantasztikus! Egész Franciaország megőrül!”

„Néhányak álma egyre kevésbé tűnik őrültnek” – fogalmazott a France Football, a Le Parisien szerint pedig a csapat új fejezetet írt a francia futball történelmébe.

„Megcsinálták. A Kékek 1-0-ra megverték Belgiumot egy lélegzetelállító mérkőzésen” – írta a La Provence.

A belga sajtó ezzel szemben érthetően keserűen értékelte az elődöntőt, a De Standaard úgy fogalmazott, hogy Belgiumé a játék, de Franciaországé a győzelem, a Le Soir pedig azt írta:

„Egy apró gól volt a különbség. Egy apró gól, amely az álom megvalósulását vagy az örök bánatot jelenti attól függően, hogy melyik oldalon állsz.”

A franciák a szerda esti angol-horvát párharc győztesével játszanak majd a vasárnapi döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!