Paralimpia 2018

2018.03.05. 15:46

Útnak indultak a magyar versenyzők Phjongcshangba

A magyar versenyzők és edzőik hétfő délután a 16.25-kor induló dohai járattal kelnek útra, s mindannyian először március 14-én fognak versenyezni.

Forrás: mti

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke az utazás előtti sajtótájékoztatón kiemelte: Phjongcshangban mácius 9. és 18. között 49 ország 570 sportolója fog versenyezni.

„A világ 210 országának alig több mint egyötöde volt képes a sportolóit kiküldeni a téli paralimpiára, büszkék lehetünk, hogy Magyarország ott van ebben az első egyötödben”

- fogalmazott Szabó László, aki emlékeztetett arra, hogy mivel négy éve, Szocsiban nem volt magyar parasportoló, ezért a dél-koreai jelenlét nemcsak sportszakmai, hanem sportdiplomáciai szempontból is nagy jelentőségű.

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy már a paralimpiai kvalfikáció is nagy teljesítmény, s azt kérte a magyar sportolóktól, hogy próbálják magukat elengedni, és ne teherként éljék meg a paralimpiai versenyzést.

„Nem kis felelősség egy ekkora eseményen magyar mezben szerepelni, főleg, hogy a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó aranyérme után most már téli sportnemzetnek is számítunk”

- jelentette ki Sárfalvi Péter.

Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) téli sportokért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a phjongcshangi téli paralimpiára kiutazó magyar sportolók „elképesztően szerethetők.”

„Ezt az érzést sok millió magyar ember érzi, ami erőt adhat nektek a nehéz pillanatokban” – fogalmazott a MOB alelnöke, aki szerint a sportolók szinte a lehetetlenre vállalkoztak.

Phjongcshangban három sportoló képviseli a magyar színeket. Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a műlesiklásban és óriásműlesiklásban induló Balogh Zsolt az első látássérült magyar sportoló téli paralimpián. Haladását vezetőként Bocsi Bence segíti, ő a hátán lévő hangszóróból adja társának az instrukciókat.

A 36 éves Balogh Zsolt (Holtpont SE) elárulta, 2013 óta dolgoznak együtt Bocsi Bencével, ami eleinte nehéz volt, de aztán ahogy nőtt az együtt megtett kilométerek száma, egyre gyorsabban tudtak haladni. A versenyző, aki a megnyitón a magyar zászlót is viszi, elmondta, Phjongcshangban azokon a pályákon fognak lemenni, amelyen a női lesiklást és a szuperóriás-műlesiklást rendezték. Balogh Zsolt a kategóriájában 15-20 versenyzőre számít, s szeretne a középmezőnyben, annak is inkább az elején végezni.

Bocsi Bence is úgy látja, hogy kezdetben elég lassan ment az összecsiszolódás Balogh Zsolttal, de most már bízik a jó eredményben.

„Az a legfontosabb, hogy amit az edzéseken elértünk, azt képesek legyünk megcsinálni a paralimpián is” – jegyezte meg a guide.

A harmadik magyar téli paralimpikon a mozgássérült Lőrincz Krisztina, aki evezésben szerepelt a riói nyári paralimpián, s 11. helyezést ért el. Most ülő-sífutásban és biatlonban áll majd rajthoz. (Korábban magyar parasportoló még sosem indult ezekben a sportágakban.) Elmondása szerint a sérülése olyan, hogy mindent vállból és karból kell megoldania, ennek ellenére olyan sportágat is kipróbált már, mint a wakeboard.

„A sport az életem szerves része, mindig is az fog maradni. Phjongcshangban szeretnék a rióihoz hasonló eredményt, szeretném élvezni a versenyzést és megtalálni a szép pillanatokat” – foglalta össze céljait a Diswake SE 37 esztendős parasportolója.

Borítókép: Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Orendi Mihály alelnök, Fábián Attila edző szövetségi kapitány, Bocsi Bence, Balogh Zsolt felvezetője (guide), Balogh Zsolt látássérült alpesi síelő, Lőrincz Krisztina sífutó, biatlonista és Markovich Gyöngyi szakágvezető, edző (b-j) a phjongcshangi XII. téli paralimpiára induló sportolók sajtótájékoztatóján Budapesten a Magyar Sport Házában 2018. március 5-én

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában