baja

2018.08.11. 09:17

Énekesektől hangos a kultúrpalota

Mikor lesz az ebéd? Ez a kérdés hangzott el legtöbbször péntek délelőtt a Bácskai Kultúrpalota nagytermében, ahol a Luciano Pavarotti Emlék Mesterkurzus résztvevői gyülekeztek.

PN

A tikkasztó melegből a példásan légkondicionált helyiségbe érkezők derűsen és jókedvűen nyitották meg a kilencedik alkalommal meghirdetett kurzust. Ennek zárásaként szokás szerint augusztus 20-án este a vízi színpadon állnak a közönség elé a diákok és tanáraik. Addig azonban lesz dolguk a mesterfogások elsajátítására vállalkozóknak. Tizenketten vesznek részt a következő tíz nap munkájában.

Gulyás Dénes, a képzést vezető Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes a hivatalos tábornyitón arról beszélt, hogy a nyári táborokban helyenként előfordul a felületesség, a bajai táborra ez soha nem volt jellemző, ő pedig vadállatként fog viselkedni a visszatérő, illetve újonc növendékekkel.

– Ne elégedjünk meg azzal, hogy énekelünk valami gyönyörű magas hangot és akkor azt hiszik, hogy ez művészet. Ez nem művészet, ez csak az eszköz, amivel ki kell fejezni. Ma tíz fiatal művészből – a meglátásom szerint – nyolcnak ez nem megy. Az volna a kurzus feladat, hogy ezt az arányt csökkentsük. Talán egyszer majd arra ébredek, hogy magamutogató módon, mint egy bűvész, nem áll ki senki és nem üvölt, mint egy sakál, mert az nem művészet – fogalmazott irányt mutatva Gulyás Dénes. Hangsúlyozta: azt az utat, ami a művészethez vezet, csak a tehetség kövezheti ki. Tehetséget, muzikalitást tanítani nem lehet. Születni vele, ajándékként, adományként kapni, mellyel egyszer majd el kell számolni, lehet.

Művésztársai – Király Miklós, a Magyar Állami Opera­ház nyugalmazott magánénekese, valamint Mazalin Vanda és Neumark Zoltán zongoraművészek – mindezekhez semmit nem kívántak hozzátenni. Inkább az ebéd időpontjára, a szállás elfoglalására és a délutáni munkakezdésre koncentráltak. Láthatóan és hallhatón jókedvűen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!