sokoldalú

2018.01.23. 16:41

Várkonyi Andrea a jogi karon oktat, de pszichológus lesz

A műsorvezető egy interjúban a Mensa tesztről, a csoportterápiáról és arról is mesélt, mi ad neki erőt a mindennapokban.

Takács Eszter

Akár találós kérdés is lehetne, hogy ki ő: orvos, nemsokára okleves pszichológus, tanár, édesanya, műsorvezető és intelligenciában akár Sharon Stone vetélytársa is lehetne. Várkonyi Andrea, a FEM3 Micsoda nők! című műsorának háziasszonya a Vasárnap Reggelnek mesélt életéről.

A híradózás után a FEM3 csatorna Micsoda nők! című beszélgetős műsor vezetője lett, immár másfél éve láthatják a nézők. Hogyan választják ki a vendégeket?

A műsor koncepciója szerint mindig három nő a vendégem, akik mellé férfiakat hívunk meg. Néha félve jönnek el, de nagy örömünkre sokan úgy távoznak, hogy boldogan szerepelnek máskor is nálunk. Szabó Péter, a motivációs tréner vagy Müller Péter is szívesen jön hozzánk, sokat jelent a visszajelzésük. Ez a műsor is összefügg egy kicsit a pszichológiai ismeretekkel, szeretünk a lányokkal improvizatív szituációs jeleneteket csinálni, ezekkel próbálunk a nézőknek egy-egy helyzetet megvilágítani. Jómagam is beleszólok az adásmenetbe, csapat­munka van.

Ugyan régóta dolgozik a televízióban, de az eredeti hivatása orvos, belgyógyász rezidens is volt, most pedig újra egyetemre jár, pszichológiát tanul. Honnan jött az ötlet? Miért vágott bele az új diplomába?

Az orvosi egyetem elvégzése után több szakirány is érdekelt. A belgyógyászat mellett a neurológia és a pszichiátria is. Végül a belgyógyászat mellett döntöttem, de megmaradt a pszichiátria–pszichológia iránti érdeklődésem. Öt évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy most belefér az életembe az egyetem, belevágtam a képzésbe, és májusban már diplomázni fogok pszichológia szakon Szegeden.

Hogy fért bele az idejébe ez az öt év?

Nehezen, de a levelező képzés belefért, mivel pénteken és szombaton voltak órák, a családom egy része pedig még mindig Szegeden él, így a szállásom is megoldott volt.

Munka és gyerek mellett nem lehetett egyszerű.

Ez így van, de olyan típus vagyok, ha azt csinálhatom, amit szeretek, az erőt ad, megtöbbszöröződik az energiám. Volt olyan nap, amikor lementem Szegedre tanítani, aztán délután vissza, hogy meg­nézhessen a kislányom előadását, majd szombaton újra le Szegedre, délután pedig ismét Budapest, hogy megírjak egy intelligenciatesztet. A Mensa teszt eredményére nagyon büszke vagyok, Mensa HungarIQa-tag lettem. Az intelligenciateszt eredménye szerint az emberiség legintelligensebb egy százalékába tartozom. Határozottan jó érzés Sharon Stone-nal egy klubba tartozni.

Nóri már kiskamasz, de így is sok szervezést igényelhet az élet, van segítsége?

Tényleg nagylány már, a múltkor egy hölgy meg is kérdezte, hogy a kicsi hogy van? Összenéztünk Gáborral, mert nem értettük, hiszen a kicsi már elég nagy. Az egyetlen segítségem Gábor, együtt próbáljuk megoldani a mindennapokat. De úgy állunk hozzá, hogy ez logisztika, meg kell oldani. Tényleg úgy gondolom, ahogy mondtam is, ha az ember kedvvel csinálja a dolgát, szereti, akkor az sok erőt tud adni.

A diploma megszerzése után praxisban is dolgozni fog?

Igen, azt tervezem. Egy ideje már dolgozom asszisztensként pszichológus mellett egy csoportban, és a jövőben is mindenképpen szeretnék segíteni másoknak tanács­adóként.

Az orvosi tudását ötvözni tudja a pszichológiai ismeretekkel?

Igen, a pszichológiá­nak rengeteg ága van, de engem kifejezetten a pszichoszomatika érdekel. Orvoscsaládban nőttem fel, nem tudom az orvosi mivoltomat levetkőzni. Az egyéni terápia is érdekel, de a csoportmunka még jobban. Nagyon hatékonynak tartom, de egyénfüggő, hogy kinek mi válik be inkább. A csoportot talán kevesebben próbálják, nehezebb bekapcsolódni, és sokan nem is szeretik mások előtt elmondani a problémáikat. De a csoportos terápiában az a legjobb, hogy a csoport­dinamika nagyon gyorsan magával hozza a javulást. Az, hogy valaki őszintén el meri mondani mások előtt a problémáját, erőt ad a többieknek is, és látják, hogy nincsenek egyedül.

Említette a tanítást is. Mit tanít?

Igen, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanítok kommunikációt és önismeretet. Ez azért is fontos, mert a kommunikáció ott kezdődik, hogy amikor ismeretlenül bemegyünk egy szobába és leülünk, akkor milyen a testbeszédünk, a metakommunikációnk. Tulajdonképpen minden pillanatban üzeneteket küldünk a világnak magunkról.

Névjegy:

Várkonyi Andrea műsorvezető, riporter, az Érthetően az Egészségért Alapítvány nagykövete.

Élettársa Bochkor Gábor médiaszemélyiség, kislányuk, Nóri 2007-ben született meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!