Sztárvilág

2009.06.04. 07:00

Bánsági Ildikó: Persze, hogy én is beleszerettem partnereimbe

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színésznő volt Bánsági Ildikó. De most, hogy kevesebb a munka, és a gyerekek is elköltöztek, nyugtalan, mert még nem látja, hogyan tovább.

Kiskegyed Online

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Bánsági Ildikó: A „Mi a vacsi?” kérdésre naponta válaszolnom kell.
[/caption]Az elmúlt két évben játszott Szolnokon, Veszprémben meg Budapesten, a Tivoli és az Új Színházban. A Tháliában most is bemutatóra készül. Három filmet is forgatott, a negyediket már tervezi egy rendező.

- Mégis nyugtalan. Miért?
- Most három-négy hétig nem dolgozom. Mi lesz? Szeretem, ha be vagyok táblázva, s a noteszomban egymás után jönnek a feladatok.

- Mint a menő operaénekeseknek, akik öt évre előre foglaltak?
- Jó lenne legalább másfél évre előre tudni, mi lesz a dolgom. Sokszor úgy jönnek össze a munkák, hogy nem tudom azokat kiélvezni. Legutóbb például főpróbaidőszakban szinkronizáltam Erzsébet királynőt. Teljesen meggyötört a munka, pedig micsoda szerep! Csakhogy nem én alakítom az életemet. Vagy hívnak, vagy nem... Megállítanak a nézők utcán, boltban: Miért nem látjuk a tévében gyakrabban a művésznőt? Mást kérdezzen - válaszolom. - Jöjjön színházba! De nekem is hiányoznak a tévéjátékok.

- A mozi nem kárpótolja? Az utóbbi időben játszott a Pánikban, a Parában meg a Koccanásban. Valamennyi fesztiváldíjas.

- Most épp nem forgatok.- Mihez kezd egy „dologtalan” nappal?
- Készülök rá, megtervezem, hogy meddig alhatom. Ma például fél kilenckor keltem. Tornáztam. Biciklim egyelőre a pincében, de kis hasizomgyakorlatra, fekvőtámaszra mindig szakítok időt. Máskor találkozom egy rég nem látott barátnővel, beülünk egy salátabárba. Zenét hallgatok. Előveszek könyveket - a Bibliára alapműként van szükségem, máskor szívesen lapozgatom a Tibeti Nagykönyvet, vagy Müller Péter valamelyik kötetét.

- Foglalkozik a lelkével?
- Állandóan. Szeretném megfejteni: ki is vagyok én? Gondoltam, leírom, hátha összeáll a kép.

- Hajlamos a borongásra?
- Szerintem mindenki hajlamos. Olyankor nem is akarok felkelni. Persze, ha felkelek, elfelejtem a bánatom. Néha magamra pirítok: mi bajom van nekem? Gyerekeim, idős szüleim egészségesek, kutyáim jól vannak, örömet okoznak, csinos házam, szép kertem van. De tegnap a Találkozás című darabot játszottam, ami egy öngyilkosság előtti vallomás. Megvisel a reménytelensége. Olyan lelkiállapotba kerülök tőle, hogy másnap semmit sem szabadna csinálnom.

- Fiatalon is így hatottak a szerepek?
- Más szerepeket játszottam. Szerelmes asszonyokat. És bele is szerettem partnereimbe. Első férjem rendező volt, rögtön kiszúrta. Akkor jöttem rá, hogy ez természetes, más is hozzám hasonlóan érez. Mostani szerepeim gyakran az elmúlásról, a halálról beszélnek - ezeket nem lehet ilyen egyszerűen kezelni.

- Tehát ma van az a nap, amikor semmit sem szabadna tenni, csak a lélek rejtelmeivel foglalkozni. Ehhez képest interjút ad, s gyanítom, más dolga is akad.
- Amikor eljöttem otthonról, folyt az új mosógép. Kiderült, a tavaly akciósan megvásárolt kerti medencét, napernyőt megrágták télen az egerek. Rájártak a kerti madarak etetésére szánt szotyolára. Hazafelé bevásárolok. Estére lucskos káposztát főzök a családnak. A gyerekek ma jönnek haza a Balatonról.

- Még otthon laknak?
- Fiam zenél, számára külön lakrészt és stúdiót alakítottam ki. Lányom tavaly tavasztól mostanáig itthon lakott. Most ugyan albérletbe ment, de barátjával együtt sokat van velünk. Gondolom, nyáron még többet lesznek. Sütünk-főzünk a kertben.

- Ilyen nagy gyerekek mellett is boldogan vállalja a mamaszerepet?
- Nem vállalás kérdése. Ez van. Előbb-utóbb elmennek, ez a természet rendje. Akkor majd ki kell alakítanom egy új életformát. Nem lesz könnyű visszatalálni a gyerekek születése előtti élethez. Hogy tegyem majd magam hasznossá?

- De hát hasznos a munkája. Estéről-estére emberek százainak okoz örömet.
- Az más. Nem napi elfoglaltság. A „Mi a vacsi?” kérdésre naponta válaszolnom kell.

Szenvedély, szerelem

Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari díjas színész.
Született: 1947. október 19., Budapest
Gyermekei: Gáspár Gergely (27) zenész, Gáspár Kata (21) színész.
Több mint 30 tévéfilmben játszott.
Fontosabb mozifilmjei: Szabadság, szerelem, Magyar Vándor, A Rózsa énekei, Szenvedély, Roncsfilm, Napló anyámnak, Napló apámnak, Napló szerelmeimnek, Csók, anyu; Eszterlánc, Hány az óra Vekker úr?, Bizalom, Budapesti mesék, Szikrázó lányok, Szindbád.


Kiskegyed - Gönczi Annamária

További cikkeink:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!