jegyzet

2021.06.18. 06:30

Ronaldo korpája

Pajor-Gyulai László

Rácsodálkozni arra, hogy az Európa-bajnokság nem csak a futballról szól, enyhén szólva is naivitás. Már a tavalyi halasztás után cikkek százai születtek az esetleges anyagi veszteségekről, szponzori szerződésekről, jogdíjak elmaradásáról, és ha valakiben felvetődhetett, hogy az idén sem tartják meg a kontinenstornát, a legfontosabb érv az lehetett ellene, hogy túl sok pénz fekszik egy ekkora eseményben, muszáj sort keríteni rá. Így vagy úgy, és csaknem bármi áron.

Nem véletlen, hogy amikor kiderült, a járványügyi előírások miatt Bilbao nem enged be nézőket a stadionba, és az UEFA elvette tőle a rendezés jogát, a város azonnal anyagi kárpótlásért kiáltott. Azóta is tart az alku, biztosak lehetünk, valahogyan megegyeznek majd. Természetesen nincs ezzel semmi baj, napjaink futballja sohasem juthatott volna el a mai szintjére, ha nem mozogna benne rengeteg pénz, a kapcsolat tehát egyáltalán nem ördögtől való.

A hét elején egy már-már bájos történet világított rá erre a kapcsolatra. A portugálok meccs előtti napon tartott sajtótájékoztatóján Cristiano

Ronaldo fintorogva eltüntette az asztalról a gondosan odakészített két kis üveg Coca Colát.

Igen, gondosan, úgy hogy a kamerák jól láthatóan mutassák a feliratot, elvégre az üdítős cég euró milliókkal támogatja az Európa-bajnokságot, cserébe kapja száz forrásból a reklámot. Az UEFA marketingese alighanem szívinfarktust kapott, amikor a világ egyik legnépszerűbb futballistája egy mozdulattal az asztal alá dugta a két üveget, majd egy vizes palackot felmutatva azt mondta, emberek, inkább ezt igyátok.

Cristiano Ronaldo szigorú tudatossággal táplálkozik, nem fogyaszt cukros italokat, a gesztussal az egészséges életmódra kívánta felhívni a figyelmet. Aligha mérte fel tettének a következményeit, amelyek villámgyorsan jelentkeztek: a cég részvényeinek ára a sajtótájékoztató végére 1,6 százalékkal 55,22 dollárra esett vissza, a Coca-Cola piaci értéke pedig 242 milliárd dollárról 238 milliárdra zuhant. Potom 4 milliárdos csökkenés pár perc alatt, igaz, a piac a nap végére korrigált, a veszteség azon a szinten minimális lett.

A történetben az a legérdekesebb, hogy Cristiano Ronaldo, akit az Instagramon 300 millióan követnek, évekig volt a Coca Cola, mi több, máskor a Pepsi reklámarca is. Akkor nem fintorgott, hanem szélesen mosolyogva ajánlotta mindkét üdítőt. Ezt Prokopp Dóra, az egykori televíziós műsorvezető olyan szépen megfogalmazta: van az a pénz, amitől korpásodik a haj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!