JEGYZET

2020.11.11. 06:30

Remények

Pajor-Gyulai László

Nincs abban semmi különös, hogy a magyar sportban most mindent az Izland elleni pótselejtező ural. A tét óriási, az dől el, hogy a magyar labdarúgó-válogatott ott lesz-e a világ harmadik számú sporteseményén, az Európa-bajnokságon vagy sem, ami sok szempontból cseppet sem közömbös. Különösen úgy, hogy még mindenkinek élénken élhet az emlékezetében a négy évvel korábbi szereplés, az azt kísérő eufória, és csodálatos lenne ezt újra átélni úgy, hogy sokat még csak utazni sem kellene, hiszen a csapat két csoportmeccset itthon játszana.

Érthető tehát, hogy ennek a csütörtöki meccsnek az árnyékában alig-alig éri el az ingerküszöböt, hogy a női kosárlabda-válogatott is rendkívül fontos mérkőzést játszik ezen a héten.

Az amszterdami buborékban megrendezett selejtezőkön hasonló a tét, bár az Európa-bajnoki részvétel még nem biztos, hogy eldől szombaton este. Egészen pontosan a legrosszabb forgatókönyv alapján az eldőlhet, hogy a magyar együttes nem lesz ott a következő kontinensbajnokságon, ám remélhetően nem ez valósul meg.

Székely Norbert szövetségi kapitány terveit a koronavírus alaposan átírta, ám manapság kiét nem, így ezen felesleges siránkozni. Kulcsemberekre nem számíthat, ugyanakkor szinte az utolsó pillanatban kiderült, hogy a honosított Cyesha Goree mégis elutazhat a holland fővárosba, ami öröm volt az ürömben. A magyar színekért roppant odaadó amerikai kosaras az egyetlen, aki valamennyire megoldást jelenthet a 208 centis Határ Bernadett hiányára. Goree szintén megfertőződött, még a múlt héten is volt pozitív tesztje, ám azóta produkált két negatívat is, hétfőn pedig a kardiológiai vizsgálat után adtak áldást az orvosok a játékára.

Ez pedig nálunk nem szokványos, a játékosok több heti kihagyást követően kapják vissza a sportorvosi engedélyüket. A laikus persze csak pislog, hiszen a nemzetközi futballból tudjuk, hogy olyan sztárok, mint például Neymar, Ibrahimovic vagy Cristiano Ronaldo a megbetegedés után villámgyorsan visszatérhettek a pályára, holott egyáltalán nincsen okunk kétségbe vonni az ottani orvosok felelősségérzetét. A döntéseik ma sokkal súlyosabbak, mint korábban. Ha idejekorán játékra alkalmasnak ítéltek mondjuk egy operált térdet, annak lehettek következményei, de senki sem halt bele, most viszont a sportoló életét teszik kockára, ha tévednek.

Szóval nincs is értelme az összehasonlításnak. Örüljünk, hogy Goree játszhat, és minden meccsen reméljük, senkinek sem lesz semmilyen baja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!