JEGYZET

2021.04.22. 06:30

Nem lesz, mégis lesz

Novák Miklós

Mégsem lesz szuperliga. Előbb a Manchester City és a Chelsea, majd nyomukban a további négy angol klub, a Manchester United, a Liverpool, az Arsenal és a Tottenham is visszakozott, meghátrált az Internazionale, az AC Milan és az Atlético Madrid; ami után a két spanyol gigász, a Real Madrid és a Barcelona, valamint a Juventus mégsem köthette az ebet a karóhoz, hogy akkor majd hármasban játszadoznak egymás között, megmutatva a maradi Európának, akkor is ez az igazi foci! Nem, ennél sokkal dörzsöltebb (értsd: számítóbb, gátlástalanabb, ahogy Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke jellemezte őket) fickók vezetik ezeket klubokat.

Okoskodó közleményt adtak ki: „A szuperliga meg­győződése, hogy az európai futballban változásra van szükség. Ezért tettünk javaslatot egy új versenysorozatra, mert a jelenlegi nem működik. Annak ellenére, hogy az angol klubok külső nyomásra kénytelen voltak távozni, meggyőződésünk, hogy javaslatunk teljes mértékben összhangban van az európai joggal és szabályozásokkal. Átgondoljuk a megfelelő lépéseket a projekt átalakítása érdekében, szem előtt tartva azt a célt, hogy a szurkolóknak a lehető legjobb élményt nyújtsuk.”

Mielőtt mindenki megkönnyebbülve hátradőlne, azért jegyezzük meg, ez nem in integrum restitutio, az eredeti állapotok visszaállítása. Megváltozik a Bajnokok Ligája lebonyolítása, ami még csak nem is egy sasszé, hanem mérföldes lépés a szuperliga felé. Harminchat csapat részvételével az egytabellás, a sakkversenyek mintájára svájci rendszerű, tízfordulós alapszakasz, mondjuk ki, katyvasz, rémálom. Még hogy a szurkolók meg a legjobb élmény...

A JP Morgan nem azért gründolt össze hatmilliárd dollárt, hogy ezt az iszonyatos tőkét ne fordítsa termőre.

Lesz itt még meglepetés, könnyen elképzelhető, hogy a szuperligát végül BL-nek nevezik majd...

Mégis, egyetérthetünk a cselszövő renegátokkal. Igen, az európai futballban változásra van szükség! Csak nem úgy, ahogy ezek az urak gondolják. Hanem a gyökerektől kezdve. Abnormális állapot, hogy már megye II-es csapatokban is zsoldosak futballoznak, egy NB I-es gárda kiállhat csupa külföldivel. Akkor beszélhetnénk igazi megújulásról, reneszánszról, ha a labdarúgásban visszatérne a helyi kötődés, a szurkolókkal való közös lélegzés, ami egykor a játék lelki alapját jelentette.

Ez a feladat persze túlmutat a labdarúgás keretein. De hát a futball az életünk része, mi több, az élet metaforája. Lemérhetjük rajta, hol is vagyunk, merre tartunk valójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!