jegyzet

2021.07.07. 06:30

Ádám

Pajor-Gyulai László

Ha most azzal kezdeném, hogy a Real Madrid hároméves szerződést köt a magyar válogatott csapatkapitányával, akinek a keresztneve Ádám, akkor igazat mondanék, mégis becsapnék mindenkit. Nagy tétben lehetne fogadni, hogy mindenkinek azonnal Szalai Ádám ugrana be, aki talán az élete meccsét játszotta Münchenben, a labdarúgó Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén Németország ellen, aki kevéssel a kontinenstorna megkezdése előtt hosszabbított a Bundesliga első osztályában bennmaradt Mainzzal. Ez persze az ő átigazolása ellen szól, pedig pályafutása során volt köze a madridiakhoz: fiatalon a fiókcsapatukban, a Real Madrid Castilla együttesében szerepelt, és egy felnőtt Bajnokok Ligája-mérkőzésen bekerült a keretbe.

Mégsem róla van szó, nem ő tér vissza spanyol fővárosba. Annak az Ádámnak, aki az ősztől a királyi klub szerelésében lép pályára, a vezetékneve Hanga, és ő a legmagasabban jegyzett férfi kosárlabdázónk. Nem akárhol pattogtatja a labdát immár tíz esztendeje, az NBA után legrangosabbnak tartott spanyol bajnokság élcsapatainak a tagja, egy hónapja már bajnoknak is mondhatja magát, egész pontosan ő az első magyar férfi kosárlabdázó, aki spanyol bajnoki címmel büszkélkedhet. A Barcelonával az idén megnyerték a kupát is, az egyetlen csalódás az Euroligában elért második hely, ám emiatt is legalább tucatnyi klub valamennyi játékosa irigyelte őket.

Hanga Ádám mégsem számít nálunk sztárnak.

A férfi kosárlabda a labdarúgás mögött a világ második legnézettebb és legtöbb játékost felvonultató sportága, a nemzetközi szövetségének több tagországa van, mint a FIFA-nak. Furcsa, de talán éppen azért ismerik őt a kelleténél jóval kevesebben itthon, mert olyan magasságokban szerepel folyamatosan, ameddig mi el sem látunk. Mi itthon okkal ünnepeljük a szombathelyi Falcót, mert már harmadik éve szépen helyt áll a kontinens harmadik számú sorozatában, a Bajnokok Ligájában úgy, hogy a csoportjából eddig még nem sikerült továbbjutnia.

Az Euroliga innen rengeteg fényévnyire helyezkedik el. Hanga Ádám pedig 32 évesen most közös megegyezéssel felbontotta a szerződését a Barcelonával. Az okokról egyelőre senki sem nyilatkozott, csak találgatni lehet, hogy az edző fiatalabb játékost szemelt ki a posztjára, ám a magyar sztárnak, akit három éve Európa legjobb védőjének választottak, azonnal lett kérője, és ez a Real Madrid. Ugyanaz a szint, és ugyanaz a cél: a kontinens csúcsa.

Nem árt, ha tudjuk, hogy ott is van becsülete egy magyarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!