Jegyzet

2022.09.20. 06:30

Katonadolog

Szilágyi László

Bereczki Richárd úgy feszített a dobogó tetején, mintha zászlófelvonásnál tisztelgett volna. Kihúzta magát, a karját a teste mellé szorította, a mellkasa dagadt a büszkeségtől. A KSI 26 éves öttusázója hatalmas fölénnyel győzött a székesfehérvári Európa-­bajnokságon. Bereczki főállású katona, csakúgy, mint a sportágának több jeles képviselője, például az olimpiai bajnok szövetségi kapitány, Martinek János vagy a Honvéd versenyzője, Marosi Ádám, a tokiói olimpia bronzérmese, Kovács Sarolta. Ki tudja, ők milyen próbatételen mentek keresztül, amíg össze tudták egyeztetni az élsportot a civil élettel? Bereczki eddig inkább a haderőállományban ért el jelentős sikereket, olykor feltűnt a katonai világjátékokon, de jelentős sikerekkel nem ajándékozta meg a hazai öttusasportot.

Az elmúlt hétvégéig ő is az örök ígéretek népes táborát gyarapította, viszont vasárnap kijött neki a lépés. Ritka az olyan sima befutó laser-runban, mint amilyen az övé volt a székesfehérvári versenyen. Miután harmadszor is végzett a lőállásban, és már csak egy kör futás várt rá a Bregyó közi atlétikapályán, kilépett a szerepéből.

A civilben fegyelmezett, szabálykövető versenyző eksztázisban fordult a közönség felé, a csatakiáltása talán a szentendrei laktanyáig hallatszott, majd azzal a lendülettel indult a zárókörre.

Miután hihetetlen nagy fölénnyel elsőként szakította át a célszalagot, lerogyott a földre, talán meg is csókolta a székesfehérvári rekortánt, majd az öklét rázva, önkívületben ünnepelt.

Bereczki Richárd élete első felnőtt világversenyén győzött, és még az sem kisebbíti az érdemeit, hogy az egyébként kiváló orosz és fehérorosz sportolókat a háború, a német és a Benelux öttusázókat pedig részben a közöny tartotta távol az Eb-től. Bereczki győzött, és a győzelmet sosem kell megmagyarázni. A győztes úgy érezte, az időbeosztása magyarázatra szorul. Kijelentette, hogy hétfőn, az Eb utáni első „munkanapján” a szentendrei laktanyában lesz dolga, ezért ugyan meghatja a hirtelen jött hatalmas médiaérdeklődés, de ezeket csak a munkaidő lejárta után tudja kielégíteni. Bereczki az önkívületi állapot után „visszavedlett” fegyelmezett katonává. Ezen aligha lepődtünk meg: a katona-sportolót egy korábbi Európa-bajnoki bronz­érmes katona-sportoló, az edzősködéssel élesben ismerkedő Kasza Róbert készítette fel az Európa-bajnokságra, és eddig gyümölcsöző az együttműködésük. Katonák egymás közt. Katonadolog, az öttusában nyerő kombináció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!