Jegyzet

2022.08.26. 06:30

Büntetés

Szilágyi László

Kondás Elemér nincs egyedül a véleményével. A labdarúgó NB II előző szezonjában, áprilisban a második helyen álló Diósgyőr menesztett edzője udvarias távolságtartással viseltetik korábbi klubja személyzeti politikájával szemben. Azt azért megjegyezte, hogy utódja, a Szegedről erkölcsileg megkérdőjelezhető módon elcsábított, Dragan Vukmir kinevezésével két klubot sikerült tönkretenni: a feljutásról álmodó DVTK-t és a szintén az első osztályú álmokat kergető Szegedet.

Nem volt diadalmenet Vukmir diósgyőri ténykedése: az utolsó hét fordulóban a bajnoki hajrát a második, feljutó helyen álló Diósgyőr az akkori harmadik Kecskeméttel szemben kialakított ötpontos előnyéből ötpontos hátrányt csinált. A feljutás elmaradt, de Vukmir maradt a helyén. Majd az új szezonban gyorsan elengedte a kezét a diósgyőri vezetőség. Az ötödik fordulóig élt a bizalom vele szemben: a Pécs elleni hétfői vereséggel zárult a tizenkét meccses Vukmir-korszak.

A hazai futballtársadalom rosszalló pillantásokat vetett a diósgyőri történet főszereplőire; az erkölcsi kérdésekre ritkán rezo­náló közeg azon kapta magát, hogy a DVTK éppen aktuális ellenfelével szurkol, a szakmai előmenetelét és a vele járó anyagi jólétét morális akadályokkal nem ütköztető Vukmir körül pedig lassan elfogyott a levegő.

Pedig a szerb szakember másképp tervezte. Belépő gyanánt még április elején beletörölte a lábát Kondás Elemérbe, a DVSC-vel 2012-ben veretlenül bajnokságot nyert edzőjébe: aluledzettnek nyilvánította a csapatot, amelyet megörökölt, és amellyel később elindult a lejtőn. Nemcsak a felelősségvállalással, a játékosokkal is meggyűlt a baja. A labdarúgók a legritkább esetben szokták türelmesen tudomásul venni, ha az edzőjük a sajtón keresztül bírálja őket. Vukmir ezt megtette. 

Az áprilistól augusztusig tartó regnálása során elkövette a létező legtöbb hibát: mutogatott az elődjére, bírálta a játékosait, és nem tudta teljesíteni azt, amiért a főnökei kivásárolták a szegedi szerződéséből, képtelen volt eredményeket felmutatni. 

Így a kinevezése óta tojáshéjon lépdelő edző megkapta a büntetését, amit oly sokan kívántak neki. 

Dragan Vukmir diósgyőri bukásának története arra figyelmeztet, hogy az erkölcstelenség nemcsak az életben, olykor a sportban is következményekkel jár. Kondás Elemérnek igaza van: az ő menesztése óta a DVTK és a Szeged is keresi önmagát, előbbi a hatodik, utóbbi a tizenharmadik helyen várja az NB II hatodik fordulóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!